Képeket ad el a National Geographic

2009.09.15. 14:08
Először ad el eredeti képeket felbecsülhetetlen értékű archívumából a National Geographic magazin. A felvételeket egy New York-i galériában mutatják be.

A magazin archívumából származó válogatott felvételek az elkövetkező két év során négy tárlaton lesznek láthatók, az első kiállítás szeptember 17-én nyílik a Steven Kasher Galériában, az érdeklődők egy hónapon át tekinthetik meg a képeket.

A The World in Black and White: Vintage Prints from the National Geographic Archive (A világ fekete-fehérben: régi felvételek a National Geographic archívumából) című nyitó kiállításon több mint 150 eredeti fotót mutatnak be, amelyekre október 17. után licitálhatnak is a gyűjtők.

Az első tárlaton a National Geographic Társaság által életre hívott magazin első nagy korszakából, az 1888 és a XX. század negyvenes évei közötti időszakból származó képeket tárják a nagyközönség elé.
Mint azt a 11,5 millió felvételt őrző archívum igazgatója és a galéria is kiemelte, a képek közül többet soha nem közölt a magazin. A nyilvánosság elé került fotók amúgy is csak az archívum két százalékát teszik ki. "Pedig a felvételek 1888-tól napjainkig gazdagon dokumentálták világunkat" - mondta Maura Mulvihill, a Washingtonban működő archívum vezetője.

A nyitó kiállításon és árverésen tucatnyi fényképész remekművei lesznek láthatók. A képek több kontinensen, számos országban készültek; felfedezéseket, technikai újdonságokat, kísérleteket és úttörő expedíciókat örökítenek meg a National Geographic Társaság "gyermekkorából".

Az első szakaszban kapott helyet például a Graham Bell-gyűjtemény, amely Bell és asszisztensei 1907 és 1909 közötti repülési kísérleteit örökítette meg. Emellett Herbert Pontingnak a Déli-sark felfedezéséről készített képeire, George Tairraznak és Hiram Binghamnak az Alpokban, illetve a Macchu Pichunál készült fotóira, további Frank Hurley és A. B. Lewis Pápua Új-Guineán, a húszas években készült felvételeire is lecsaphatnak a vevők.