Harmincötezren voltak a Magyar dal napján

2009.09.16. 09:21 Módosítva: 2009.09.16. 09:23
Budapesten több helyszínen is teltház volt, vidéken viszont sok helyen alig voltak érdeklődök. Miskolcon. Kecskeméten vagy Komáromban a vártnál kevesebb embert érdekelt a Presser Gábor által megálmodott program.

Sikeresnek értékelik a magyar dal napját a múlt vasárnapi esemény szervezői. Országszerte 22 helyszínen mintegy harmincötezren követték a koncerteket, vagyis átlagosan 1500-an ácsorogtak egy-egy színpad előtt, kétharmaduk a fővárosban.

"Az a legfontosabb, hogy megpróbáltuk. Nem volt valamiféle kitűzött cél, sem létszámban, sem bevételben. Egy önszerveződő dalünnepet terveztünk és összejött. Központi irányítás helyett koordinálni próbáltunk és mindenkinek segíteni a szervezésben. A magyar dal napja egy sor dologban olyan lett, mint amilyennek megálmodtam, és a média is várakozáson felül mellettünk állt" - nyilatkozta Presser Gábor, a rendezvény kitalálója.

"Bár a legtöbb helyen nem szedtek belépőjegyet, és így nehezebb megítélni a látogatottságot, a budapesti rendezvények zsúfoltak voltak, vidéken ugyanakkor kisebb volt a részvétel" - közölte Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Értékelése szerint a fővárosi helyszínek közül a legnépszerűbbnek a Gödör Klub és Zöld Pardon volt. A Gödörnél, ahol az alternatív zene 42 előadója 14 órán át játszott, a hatalmas érdeklődés miatt háromszor is le kellett zárni a bejáratot. A Zöld Pardonban a Szerzők rockszínpadánál vasárnap délutántól egészen az éjszakai zárásig óriási volt az érdeklődés.

"A Vígszínházba pillanatok alatt elfogyott az 1100 belépőjegy, és pótszékekkel, állóhelyekkel ment a műsor, amelyben a színház művészei Dés László, Másik János, Darvas Ferenc és Presser Gábor zongorakíséretével énekelték a teátrum repertoárjának dalait.

Vidéken jóval csekélyebb volt az érdeklődés a magyar dal napja iránt. A leglátogatottabb vidéki helyszín Győr volt, ahol a magyar népdalokat 5000-6000 ember hallgatta vasárnap a színpadnál. A vártnál jóval kevesebben voltak Kecskeméten a világzenei színpadnál, Miskolcon a Szerzők rockszínpadánál, a várpalotai Thury-várnál és a komáromi erődnél. A színházi dal programok viszont Zalaegerszegen és Békéscsabán is nagy sikerrel mentek.

A magyar dal napját vasárnap másodszor rendezték meg; az első alkalom a tavalyi Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napján volt. A szervezők szándéka szerint a magyar dal napját ezentúl minden év szeptemberének második vasárnapján tartják meg.