A Dunával foglalkozik az építészet hónapja

2009.10.01. 15:10
Víz, élet, építészet címmel rendezik meg az idén az építészet hónapját, amelynek keretében 27 település 90 helyszínén 211 eseményt kínálnak a szervezők.

Bojár Iván András fesztiváligazgató az eseményekről tartott csütörtöki budapesti tájékoztatón elmondta, szerettek volna olyan témát találni, amely segíthet az utóbbi években vezérfonalat kereső ország és főváros számára meghatározni nemcsak azt, mi nem akar lenni, hanem azt is, hogy mi igen.

Szennyvízcsatorna

Magyarország édesvíz-nagyhatalom, amelynek a globális felmelegedés és az emberiség lélekszámának növekedése miatt egyre nagyobb lesz a jelentősége - hívta fel a figyelmet Bojár.

Hozzátette, Budapest most szennycsatornának használja saját folyóját. A november 11-ig tartó építészet hónapja keretében ezért nagyon sok program foglalkozik a Dunával, a folyó urbanisztikai felhasználhatóságával - emelte ki a fesztiváligazgató.

Mint emlékeztetett, az építészet hónapját tavaly nem rendezték meg, idén azonban minden eddiginél több helyszínen, több eseménnyel várják a közönséget.

Megnyílt az építészeti központ

Szimbolikus, hogy a programsorozat csütörtöki hivatalos megnyitójának helyszíne az ugyanekkor megnyílt FUGA Budapesti Építészeti Központ, míg a központnak otthont adó Petőfi Sándor utca egyben az V. kerületben zajló Főutca program építkezési helyszíne is - jegyezte meg Bojár Iván András, aki amúgy a Városháza városarculati tanácsnokaként dolgozik.

Fegyverneky Sándor országos főépítész elmondása szerint a FUGA jól illeszkedik majd a belvárosi helyszínek sorába, hiszen nincs messze olyan fontos programhelyektől, mint az Építészek Háza, a Gödör vagy a Fővárosi Önkormányzat épülete. Mint a FUGA vezetője, Nagy Bálint hozzátette, a központ első kiállítása éppen a Budapest Szíve programot mutatja be.

Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) elnöke a MÉSZ által szervezett programokra hívta fel a figyelmet. Elmondása szerint vasárnap a fővárosba látogatnak a Visegrádi Négyek építészszövetségeinek elnökei, ebből az alkalomból mutatják be a V4-ek kortárs építészetével foglalkozó reprezentatív albumot is a Barabás Villában.

A szövetség Ötpacsirta utcai székháza ad helyet Az év háza kiállításnak, de tárlatot szerveznek a Sanghaj városképét máig hatóan meghatározó magyar építész, Hudecz László tiszteletére is - tette hozzá.
Az építészet hónapja fesztivált az OCTOGON magazin indította útjára 2003-ban azzal a céllal, hogy az ünnepi könyvhét, a Magyar Filmszemle, illetve a Fotóhónap mellett az építészetnek is legyen saját ünnepe, rendezvénysorozata. Az esemény célja, hogy közelebb vigye az emberekhez az építészetet, lehetőséget nyújtva párbeszédre, vitákra.

Az eseménysorozat az építészet világnapjához kapcsolódik, amelyet 1986 óta október első hétfőjén ünnepelnek, a településeken élők életviszonyainak javítását szorgalmazó Habitat Világnapon. Az építészet világnapja alkalmából adják át a Pro Architectura-díjakat és a Pálóczi Antal-díjakat is; idén a FUGA Budapesti Építészeti Központban.