Kathrin Schmidt kapta a Német Könyvdíjat

2009.10.13. 10:47
Kathrin Schmidt kapta idén a Német Könyvdíjat a frankfurti könyvvásáron; az 51 éves írónő a Du stirbst nicht című művéért részesült a legjobb új megjelenéseket díjazó kitüntetésben.

Schmidt olyan író elől halászta el a kitüntetést, mint a friss Nobel-díjas Herta Müller.

A Német Könyvdíjat 2005 óta ítélik oda, hagyományosan a könyvvásár hivatalos megnyitójának előestéjén. Az idei rendezvény kedden este nyílik, Angela Merkel kancellár és a díszvendég Kína magas rangú képviselőinek jelenlétében.

Agyvérzés után a világ

Kathrin Schmidt erősen életrajzi ihletésű regénye egy agyvérzés után kómából felébresztett nő történetét meséli el, azt, hogy a mű főszereplője miként ismeri meg újra a világot. Az elmúlt hónapokban napvilágot látott kritikák egybehangzóan dicsérték a precizitást és türelmet, amellyel Schmidt a felépülést és a beszédképesség visszanyerését festi le.

Az 1958-as születésű írónő 2002-ben maga is agyvérzést szenvedett, hosszú ideig képtelen volt beszélni. Írói karrierje előtt az ötgyermekes anya pszichológusként és társadalomtudósként dolgozott. A türingiai származású Schmidt költeményekkel hívta fel magára a figyelmet az egykori NDK-ban, ahol Anna Seghers-díjjal tüntették ki. Németország újraegyesülése után 1993-ban és 1998-ban is rangos díjakkal gazdagodott.

A Német Könyvdíjat 37.500 euróval dotálják, ebből 25 ezer euró jár a győztesnek. Kathrin Schmidt és Herta Müller mellett Rainer Merkel, Norbert Scheuer, Clemens J. Setz és Stephan Thome szerepelt a végső jelöltek listáján. A héttagú zsűri összesen 154 könyv közül válogatott, a művek tavaly október óta jelentek meg. A német kiadók mindegyike két könyvet ajánlhatott aktuális kínálatából.