Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mi volt Horthy Miklós kedvenc süteménye?

2009.11.05. 15:57 Módosítva: 2009-11-05 23:52:35
Mivel várta haza Horthy Miklós kormányzót felesége, Magdolna egy-egy zajos nap után? Kávéhabért vagy párizsi szeletért sürgönyzött a Kassára bevonulás után 140 ezer forint a kikiáltási ára Horthyné Purgly Magdolna receptkönyvének, amiből egy korszakot nem, de Horthy Miklóst már-már meg lehet érteni.

A politika a háttérben, a konyhában zajlik, a zselatin és a kávészemek között, ahol Horthy Miklós felesége, Purgly Magdolna tartott rendet, és akinek receptkönyvét most a Krisztina Antikvárium aukcióján lehet megszerezni november 7-én, szombaton, 140 ezres kikiáltási áron. Akkora érték ez, hogy rögtön védetté nyilvánították. Megnéztük.

Lehet, hogy csokoládékenyérért üzent Horthy, miután bevonult Kassára, mert a kormányzóné szerint az kitűnő, és ezt mérvadó véleménynek lehet tartani. Ha már egyszer sem jegyzi fel külön Miklós kedvenceit, nincs jelölés fehér lóval vagy csatahajóval, se Horthy-torta.

In nomine Dei Horthyné Purgly Magdolna, Pola, 1910. február 1. - olvashatjuk a füzet elején a gyűjtés kezdetét. Első receptnek mindjárt egy párizsi szelet leírása szerepel (megjegyzés: finom), amiben az irányelv elsősorban a sok baracklekvár, illetve a sütemény felvágása. A 308., vagyis utolsó recept a rácsos kenyér volt, betelt a füzet.

horthy

Orbán Viktornak nincs programja, de van felesége, akinek van receptkönyve, tehát megtaláltuk a párhuzamot a baloldal által harsogott rémuralom eljövetele és a Horthy-korszak között. Vegyük már észre, miért pont most került elő véletlenül ez a kis füzet. Mindkét asszony szívesen főz és süt, bár előbbi elsősorban a magyaros ételekre, nem a süteményekre koncentrált. Hol van ilyenkor Dobrev Klára receptkönyve, tesszük fel a kérdést. Álljanak elő vele, nyílt választásokat akarunk.

Érthetetlen, hogy a történelem- és politikatudomány miért nem az étkezéskutatás felől vizsgálja akár Horthy Miklós, akár Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc munkásságát. Bizton állítható, a politikai elemzők remek várakozásainak tudományos alapokat adna, ha levezetnék a Magdolna-féle csokoládéfagylaltból a Gellért Szállóhoz történt legendás bevonulást. Ki meri állítani, hogy a 4 tojásból, fél liter tejszínből, 250 gramm cukorból és 160 gramm reszelt csokoládéból készült, tűzön főtt fagylaltnak nincs köze semmihez? Magdolna és talán a férje is kedvelte a különböző habokat, krémeket, édesszájúak voltak, kávéból, mogyoróból, eperből és vaníliából is készítették a nyalánkságokat.

Purgly Magdolna szépen és olvashatóan írt, nem kapkodott a receptekkel, mert nincsenek javítások vagy rontások, legalábbis nem annyi mint a hasonló családi könyvekben szokott lenni. A 308 recept főleg édesség, felfújtak, teasütemények, torták, édes kocsonyák. A földieper-kocsonyához például hét lemez zselatint vízbe áztattak, forró vízben feloldották, úgy öntötték rá a friss "nedvdús" eperre, később az egészre fél liter keményre vert tejszínt adtak (6-8 személyre). A receptek mellé ceruzával különböző számokat írtak, a tipp szerint talán az étel ára lehetett, de ezt nem tudták megerősíteni.

A házi receptkönyvek titka a folyamatos újraírás, kicsit több csoki, kevesebb vaj, de itt ilyen változtatások nincsenek, kipróbált receptek ezek, csak néhányat húzott ki utólag a kormányzóné, például az almatortát vagy a barna linzi tortát. A sütemények között különbséget tett azzal, hogy megjelölte, melyik finom, melyik kitűnő, melyik nagyon finom, sok mellé semmit nem írt. Itt rend van a tojásos puncs, a márvány kalács, a kapucinus csemege, a krémes lepény és a Brigitte szelet között.

A bundás kenyér lesz az az étel, amin a világnézetet, Trianont és mindent le lehet mérni, mert az házanként változik, sósan vagy édesen, és ha sósan, akkor hogyan. A Kormányzónétól Gordon Ramsayt is beárnyékoló mikrogasztronómiát megújító receptet nem vártam, de kaptam, íme: 25-30 dkg lisztet, öt tojást, 12 dkg cukrot borral összekeverünk, "mint aminő a palacsinta tészta", a zsömlyéket szeletekre vágjuk, a tésztába mártogatjuk, a kisütés után fahéjas cukorral meghintjük és tálaljuk.

510 kikiáltási tárgy

Az aukción egymillió forintért kiáltják ki a negyven szovjet űrhajós arcképét, rövid életrajzát és autográf aláírását tartalmazó albumot, amit egy Szovjetunióban dolgozó magyar gyűjtött, és ami tartalmazza a repülések alkalmából kiadott szovjet postabélyegeket, első napi bélyegzős borítékokat, ugyancsak az űrhajósok aláírásával. A szovjet űrhajózás története az albumban időrendi sorrendben 1961. április 12-től, Gagarin repülésétől Kovalenko és társai 1981-es űrutazásáig van dokumentálva.

Demetrie Kantemir oszmán birodalom történetéről írt könyvének 1745-ös, első német nyelvű kiadásának egy példányára 360 ezer forintért lehet licitálni. Kantemir 15 évesen túszként került a török udvarba, apja, a moldvai fejedelem hűségét biztosítandó. Itt tanult meg törökül, arabul, perzsául, franciául, németül és olaszul. Apja halála után moldvai fejedelemmé választották, de mivel csatlakozott Nagy Péter törökellenes hadjáratához, menekülnie kellett. 1711-től haláláig a cári udvarban élt. Itt írta meg latinul az oszmán birodalom történetét, amelyet 1734-35-ben angolul, majd 1743-ban franciául is megjelentettek.

A statisztikákért rajongóknak lehet érdekes az a kilenckötetes munka, ami Magyarország közgazdasági és közművelődési állapota ezeréves fennállásakor címmel jelent meg 1896-ban. L eírták benne, hogy a magyar birodalom 322 302 négyszögkiométer, amivel Poroszország mögött a hetedik legnagyobbak voltunk Európában.

Százezerért lehet elkezdeni licitálni a legfontosabb Bonfini-mű, a Rerum Ungaricarum decades (A magyar történelem tizedei) 1606-os, harmadik kiadására.

A nyelvújítási harc jelképévé vált vita két legfontosabb darabja egy kötetben megjelent, 60 ezerért kezdik a licitet. Ez Kölcsey Ferenc és Szemere Pál Felelet a mondolatra néhai Bohógyi Gedeon úrnak, valamint Somogyi Gedeon ehhez kötődő Mondolat című műve.