Elemér
0 °C
10 °C

Elhunyt Kokas Ignác festőművész

2009.11.11. 10:52 Módosítva: 2009.11.11. 10:53
Életének 83. évében, négy hónapos betegség után szerdán a reggeli órákban elhunyt Kokas Ignác festőművész.

Kokas Ignác 1926 március 26-án született a Fejér megyei Válon. Apja asztalosként dolgozott, így ő is asztalosnak tanult, majd Pestre költözött, és rajztanára tanácsára jelentkezett a Képzőművészeti Főiskolára.

Diplomamunkáját 1952-ben készítette el Az asztalos címmel, amit azonnal meg is vásárolt tőle a Magyar Nemzeti Galéria. Munkássága egyre jobban eltolódott a realista ábrázolástól, a hatvanas évek közepére ért el saját stílusához, amely az alakos és a nonfiguratív határán mozog.

1969-ben műcsarnokbeli gyűjteményes tárlata elismerést hozott úgynevezett zöld képei számára. A hetvenes évekre kiforrt stílusa, műveit szimbolikus jelei, színei, egységbe szerveződő motívumai, univerzális látásmódja tették egyénivé. Későbbi tájképein látomások, fantázia, expresszivitás uralkodnak.

D CIM20070222010

1973 és 83 között tanított a Képzőművészeti Főiskolán, 1983-ben Kossuth-díjjal tűntették ki. Művészetét Chikán Bálint művészettörténész úgy foglalta össze, minden festményében arra törekedett, hogy mindent elmondjon, ami lényeges, mégpedig úgy, hogy a festménnyel kifejezze művészetének végső mondanivalóját: az élet nehéz, de szép.”

A festő temetéséről később intézkednek. Kokas Ignácot az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport