Ágnes
-5 °C
2 °C

Világsiker a szentendrei köztemető

2009.11.12. 08:07
A temető magyar terveit a World Architecture Festivalon válogatták a legjobbak közé.

Közel ezerötszáz, a világ minden pontjáról beérkező építészeti alkotás közül a legjobbak közé sorolta a World Architecture Festival zsűrije Szentendre új köztemetőjének tervét, a budapesti A4 Stúdió munkáját. A barcelonai konferencián november 5-én hirdettek eredményt. A 25 kategória egyikének (Future Project of the Year - Competition Entries) győzteseként, egyetlen magyar indulóként a temető terve bekerült a másnap rendezett fináléba is. A döntőben közvetlenül a győztes spanyol iroda mögött végzett.

Fotó: A4 Stúdió

A World Architecture Festival nemzetközi zsűrijének elnöke, Sir Peter Cook brit építész dícsérte a tájhoz illeszkedést, az elegáns és szakrális részleteket, valamint a funkcióhoz méltó érzékeny, festői grafikát. Az elismerés azért is értékes, mert nem szponzor, vagy gyártó, hanem az építészszakma nemzetközi vezetői díjazták a kollégáikat.

A temető tervezésére Szentendre önkormányzata 2007 végén írt ki pályázatot; az A4 Stúdió ennek megnyerése után elkészítette a részletes terveket. Az 500 millió forintos beruházás kivitelezésének megkezdését 2010 nyarára tervezik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!