Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Világsiker a szentendrei köztemető

2009.11.12. 08:07
A temető magyar terveit a World Architecture Festivalon válogatták a legjobbak közé.

Közel ezerötszáz, a világ minden pontjáról beérkező építészeti alkotás közül a legjobbak közé sorolta a World Architecture Festival zsűrije Szentendre új köztemetőjének tervét, a budapesti A4 Stúdió munkáját. A barcelonai konferencián november 5-én hirdettek eredményt. A 25 kategória egyikének (Future Project of the Year - Competition Entries) győzteseként, egyetlen magyar indulóként a temető terve bekerült a másnap rendezett fináléba is. A döntőben közvetlenül a győztes spanyol iroda mögött végzett.

Fotó: A4 Stúdió

A World Architecture Festival nemzetközi zsűrijének elnöke, Sir Peter Cook brit építész dícsérte a tájhoz illeszkedést, az elegáns és szakrális részleteket, valamint a funkcióhoz méltó érzékeny, festői grafikát. Az elismerés azért is értékes, mert nem szponzor, vagy gyártó, hanem az építészszakma nemzetközi vezetői díjazták a kollégáikat.

A temető tervezésére Szentendre önkormányzata 2007 végén írt ki pályázatot; az A4 Stúdió ennek megnyerése után elkészítette a részletes terveket. Az 500 millió forintos beruházás kivitelezésének megkezdését 2010 nyarára tervezik.