Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szombaton megint múzeumok éjszakája

2009.11.13. 13:46 Módosítva: 2009-11-13 13:46:23
Szent Iván éjszakája után Szent Márton napjára is szerveztek múzeumok éjszakáját, mert a nyári rendezvény a maga 380 ezer eladott jegyével kiemelkedő siker lett.

Először rendezik meg szombattól a Múzeumok Őszi Éjszakáját, amihez Budapesten 31, vidéken 49 múzeum, kulturális és művelődési intézmény csatlakozott. Ezzel a hathetes Múzeumok Őszi Fesztiválját zárják le, a rendezvény egybeesik a szabadtéri múzeumok, skanzenek kiállítási idényének végével.

Óránként 400-450 látogató léphet be a Szépművészeti Múzeum Botticellitől Tizianóig - az itáliai festészet két évszázadának remekművei című kiállítására (ahol Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel című festménye is látható). Ezért az érdeklődőket előzetes regisztrációra kérik, de kis szerencsével a helyszínen is lehet jelentkezni.

A whiskycsempészés történetével és italkóstoltatással kötik egybe a Vám- és Pénzügyőr Múzeumban A skót kultúra világa kiállítását. Lesz skót táncház, tárlatvezetések, élő gúla és dudaszó. A Tűzraktérben kondéros főzés mellett az egyes alkotóterekbe invitálják az érdeklődőket.

Egerben a Hahota Gyermekszínház a Ludas Matyit adja elő, Gyulán a Corvin János Múzeumban a ludas utalás miatt a vár udvarán "bárki Döbröginek érezheti magát, mert vagy ráfekszik a deresre, vagy elfenekelheti a fához kikötött Döbrögit, akit óriásbáb helyettesít" (további részletek itt).

Balassagyarmatra hétpróbázni, a soproni Erdészeti Múzeumba fát vágni, a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeumba csuhébábot készíteni hívják az érdeklődőket. A Szentjakabi Bencés Apátság romkertjében éjszaka fáklyafénynél lehet sétálni.

A felnőttjegy mindenhol 1300 forintba, a gyerekeké 600 forintba kerül, hatéves kor alatt a belépés ingyenes. A budapesti rendezvényen karszalaggal vehetnek részt az érdeklődők este 18 és 24 óra között. A látogatók ingyen vehetik igénybe a 18 órától közlekedő múzeumbuszokat, amelek három útvonalon járnak, valamint 16 órától hajnali háromig a BKV valamennyi menetrend szerinti járatát.

A MÁV Start Zrt. 33 százalékos kedvezményt biztosít a rendezvényre látogatóknak, visszaútra a belépő felmutatásával együtt érvényes. (További programok itt.)