Szombaton megint múzeumok éjszakája

2009.11.13. 13:46 Módosítva: 2009.11.13. 13:46
Szent Iván éjszakája után Szent Márton napjára is szerveztek múzeumok éjszakáját, mert a nyári rendezvény a maga 380 ezer eladott jegyével kiemelkedő siker lett.

Először rendezik meg szombattól a Múzeumok Őszi Éjszakáját, amihez Budapesten 31, vidéken 49 múzeum, kulturális és művelődési intézmény csatlakozott. Ezzel a hathetes Múzeumok Őszi Fesztiválját zárják le, a rendezvény egybeesik a szabadtéri múzeumok, skanzenek kiállítási idényének végével.

Óránként 400-450 látogató léphet be a Szépművészeti Múzeum Botticellitől Tizianóig - az itáliai festészet két évszázadának remekművei című kiállítására (ahol Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel című festménye is látható). Ezért az érdeklődőket előzetes regisztrációra kérik, de kis szerencsével a helyszínen is lehet jelentkezni.

A whiskycsempészés történetével és italkóstoltatással kötik egybe a Vám- és Pénzügyőr Múzeumban A skót kultúra világa kiállítását. Lesz skót táncház, tárlatvezetések, élő gúla és dudaszó. A Tűzraktérben kondéros főzés mellett az egyes alkotóterekbe invitálják az érdeklődőket.

Egerben a Hahota Gyermekszínház a Ludas Matyit adja elő, Gyulán a Corvin János Múzeumban a ludas utalás miatt a vár udvarán "bárki Döbröginek érezheti magát, mert vagy ráfekszik a deresre, vagy elfenekelheti a fához kikötött Döbrögit, akit óriásbáb helyettesít" (további részletek itt).

Balassagyarmatra hétpróbázni, a soproni Erdészeti Múzeumba fát vágni, a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeumba csuhébábot készíteni hívják az érdeklődőket. A Szentjakabi Bencés Apátság romkertjében éjszaka fáklyafénynél lehet sétálni.

A felnőttjegy mindenhol 1300 forintba, a gyerekeké 600 forintba kerül, hatéves kor alatt a belépés ingyenes. A budapesti rendezvényen karszalaggal vehetnek részt az érdeklődők este 18 és 24 óra között. A látogatók ingyen vehetik igénybe a 18 órától közlekedő múzeumbuszokat, amelek három útvonalon járnak, valamint 16 órától hajnali háromig a BKV valamennyi menetrend szerinti járatát.

A MÁV Start Zrt. 33 százalékos kedvezményt biztosít a rendezvényre látogatóknak, visszaútra a belépő felmutatásával együtt érvényes. (További programok itt.)