Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb Munch-alkotást loptak el Oslóban

2009.11.13. 11:20
Öt évvel a Sikoly és a Madonna eltulajdonítása után újabb Munch-alkotást loptak el a norvég fővárosban, ezúttal a művész egyik litográfiáját tették magukévá ismeretlen tettesek.

A rablók az éjszaka folyamán hatoltak be a galériába, majd távoztak az egyedülálló, kézzel színezett litográfiával, a Historiennel, jelentette a rendőrség.

Az alkotás értékét kétmillió norvég koronára (64,3 millió forintra) becsülik. A hatóság véleménye szerint a lopást valószínűleg megrendelésre hajtották végre.

historien

Az expresszionizmus előfutáraként számon tartott norvég művész, Edvard Munch alkotásai népszerűek a tolvajok körében. 1994-ben az oslói Nemzeti Múzeumból lopták el Sikoly című képének egyik változatát, a rablók azonban három hónappal később visszaszolgáltatták a festményt. A Sikoly egy másik példányát a Madonna című alkotással együtt 2004 augusztusában a Munch Múzeumból vitték el. A képek súlyosan károsodtak, de két évvel később előkerültek.