Lakói temetik Velencét

2009.11.14. 09:16 Módosítva: 2009.11.14. 09:16
Velence velenceiek nélkül maradhat. A lagúnák közötti élet egyre nehezebb, jelentős elvándorlás figyelhető meg a városban.

Október 21-re 60 ezer fő alá csökkent a lélekszám Velencében, amelyet alig négy évtizede még 120 ezren laktak. A megmaradt velenceiek összefogtak és a venessia.com internetes címen egyesültek. A tagok szombatra Il Funerale di Venezia elnevezéssel a város jelképes temetését is meghirdették, a kezdeményezéssel a fogyatkozó lakosság problémájára akarják felhívni a figyelmet.

"Már két éve elhelyeztünk egy fényreklámot, ami a városban lakók számát mutatta. Azt is megmondtuk, hogy ha 60 ezer alá esik a szám, megtartjuk a város temetését. Hatvanezernél kevesebben már nem vagyunk város, csak egy falucska" – magyarázta Matteo Secchi, a kezdeményezés egyik vezéralakja.

A szokatlan akcióval a velenceiek a közvéleményt akarják érzékenyebbé tenni mindennapos problémáik iránt, és fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy a politikai intézmények felől semmilyen segítség nem érkezik. A város lakóinak ugyanis minden nap meg kell küzdeniük a patkányokkal, a galambokkal, a felettébb magas árakkal, a szeméttel, a csatornák időszakonkénti kibírhatatlan bűzével és a turisták hadával.

Az olasz városban olyan magasak a lakásárak, hogy a fiataloknak el kell hagyniuk Velencét, és valamelyik közeli kisvárosban – például Mestrében – kell otthont keresniük maguknak. A lakásokból és régi épületekből pedig legtöbbször szálloda lesz – említette Secchi.
Azok, akik mégis a maradás mellett döntöttek, a politikusoktól remélnek intézkedéseket az elvándorlás megállítására. "Pedig Velence a jövő városa. Nincsenek autók, minden a gyalogosoké, békét és nyugalmat sugároz" – fogalmazott Secchi.