Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Most vették észre a júniusi Munch-lopást

2009.11.18. 12:47 Módosítva: 2009-11-18 12:47:52
Júniusban Munch-képet loptak Norvégiában, de a rendőrség csak a múlt heti rablás miatt jelentette be. Néhány éve a Sikolyt vitték el.

Júniusban Munch-litográfiát loptak el egy oslói galériából, közölte a rendőrség, miután múlt csütörtök éjjel ritka Munch-litográfiát vittek el ismeretlenek egy norvégiai művészeti galériából.

A norvég rendőrség szerdai tájékoztatása szerint a 300 ezer eurót (79,4 millió forint) érő, fekete-fehér litográfia az Elválás II. címet viseli, és egy költözés során tűnt el egy oslói műteremből. Azt egyelőre nem tudni, kik vitték el a művet, amelynek eltulajdonításáról csak most szereztek tudomást, miután az Interpol ellopottműtárgy-listáján felbukkant.

Múlt héten egy 240 ezer euró (64,5 millió forint) értékű Munch-litográfiát loptak el tolvajok Norvégiában: egy ablakon át jutottak be a galériának helyt adó épületbe, ahonnan magukkal vitték a "Historien", azaz "Történelem" című képet. Szakértők szerint a mű eltűnése azért is komoly veszteség, mert a norvég festő számos litográfiája közül ez volt az egyetlen kézzel színezett alkotás.

Az 1944-ben elhunyt Edvard Munch képei már korábban is kerültek tolvajok kezébe: 2004-ben a két leghíresebb munkáját, a "Sikoly" és a "Madonna" című műveket vitte el két fegyveres rabló az oslói Munch Múzeumból. Az alkotások 2006-ban kerültek elő.