Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nem keresik tovább Schiller koponyáját

2009.11.18. 09:49
A német tudósok végérvényesen lemondtak arról, hogy megtalálják Friedrich Schiller német költőfejedelem koponyáját, a kutatások ugyanis zsákutcába jutottak.

A német klasszicizmus kimagasló alakjának sírjában - legalábbis abban, amelyet annak hittek - nem Schiller maradványai nyugodtak, azt azonban nem tudni, hogy hol vannak a költő csontjai.

A Freiburgi Egyetem kutatói a költő születésének 250. évfordulója alkalmából vetették bele magukat a kutatásba. Az antropológusok még egy arcrekonstrukciót is alkottak Schillerről a keresés megkönnyítésére.

A kutatókat hosszú ideje foglalkoztatja a rejtély. Az író koporsójában talált koponya formája megdöbbentő hasonlóságot mutat a Schillert ábrázoló mellszobrokkal és festményekkel, a DNS-minták szerint ugyanakkor nem a költőé. A rokonok és leszármazottak DNS-mintáival való összevetés egyértelműen bebizonyította, hogy a koponyák és a csontok több embertől származnak, de ezek közül egyik sem Schilleré. Miután ez bebizonyosodott, a költőfejedelem sírját kiürítették.

A koponya eredetisége körül már nem sokkal Schiller 1805-ben bekövetkezett halálát követően kétségek merültek fel, mivel a költőt tömegsírba temették. (Akkoriban nem volt ritkaság, hogy jeles emberek földi maradványait tömegsírba helyezték.) 1826-ban az  akkori weimari polgármester 23 koponyát kivétetett a tömegsírból, és a legnagyobbra azt mondta, hogy az Schilleré. A koponyát Goethének adta, aki verset is írt a különös ajándékról.

1911-ben azonban előkerült az említett a tömegsírból egy másik koponya, amelyről sok kutató úgy vélte, hogy az az igazi. 2008-ra azonban bebizonyosodott, hogy a kettő közül egyik sem a költőé.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!