Judit
2 °C
7 °C

Késő barokk remekek a Nemzeti Galériában

2009.11.19. 14:58
Franz Anton Maulbertsch (1724-1796) és tanítványa, Josef Winterhalder (1743-1807) műveit mutatja be a Késő barokk impressziók címmel csütörtökön nyíló kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.

A tárlaton látható Maulbertsch Heródes lakomája című, eddig ki nem állított műve, valamint a szombathelyi székesegyház egykori főoltárképének középső, restaurált része.

Maulbertsch oltárkép helyreállításának fázisai a Magyar Nemzeti Galéria restaurátor műhelyében
Maulbertsch oltárkép helyreállításának fázisai a Magyar Nemzeti Galéria restaurátor műhelyében

A február 28-ig látogatható kiállítás külön tárgyalja Közép-Európa egyik legnagyobb 18. századi festőtehetsége, Franz Anton Maulbertsch és kiváló tanítványa, Josef Winterhalder művészetét.

Meghalt, más fejezte be, aztán lebombázták

A két önálló kiállításrész találkozásában a szombathelyi székesegyház festményei állnak. Maulbertsch e kései (1791-1792) főművét Szily János szombathelyi püspök rendelte meg az akkor épülő székesegyház számára, és Maulbertsch halála után Winterhalderre maradt a mennyezetfreskók kivitelezése a mester vázlatai alapján - mondta Jávor Anna kurátor a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az oltárkép a II. világháború végén bombatámadás következtében töredékekre szakadt szét; az eredetileg 38 négyzetméteres festmény középső részletét több évig tartó aprólékos munkával a Magyar Nemzeti Galéria hat restaurátora állította helyre. A kiállításon a Mária és Erzsébet találkozását ábrázoló egykori főoltárképnek mintegy 16 négyzetméteres középső része látható.

Heródes lakomája

A tárlat másik különlegessége a kiállításon még soha nem szereplő 1763-ra datált, Heródes lakomája című Maulbertsch alkotás. A kép egykor Mária Terézia adományaként került Erdélybe; a jelenlegi tárlatra a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekségről érkezett.

A kiállításon összesen 96 festményt, rajzot, rézkarcot, valamint 20 levéltári dokumentumot láthatnak az érdeklődők. Mivel mindkét művész erőssége a freskó, a tárlatra mindenekelőtt múzeumi képek, olajfestmények és rajzok kerültek, valamint számos vázlat, egyháztól kölcsönzött oltárképek, kolostori sorozatok. A tárlókban a művészi alkotáshoz kapcsolódó levéltári dokumentumokat, köztük megrendelői programot, leveleket, pecsétes szerződést, elszámolásokat, sőt, még egy Szombathelyen fennmaradt írásos "értelmezést" is megtekinthet a látogató.

A 18. század nagy tehetsége

A Bodeni-tó mellől Bécsbe települt Franz Anton Maulbertsch az Alpokon túli festészet legragyogóbb 18. századi tehetsége volt, Winterhalder pedig legkiválóbb követője, utánzója. A Fekete-erdőből származó fiatalabb festő Morvaországban élt, műveinek zöme a mai Cseh Köztársaság déli tájain található.

A kiállításra egyebek mellett a Szombathelyi Egyházmegyei Gyűjteményből és Magyar Nemzeti Galéria Régi Magyar Gyűjteményéből válogatták az anyagot, de több kulcsfontosságú mű érkezett többek között a New York-i Metropolitanból és a bécsi Albertinából.

A brnói művészettörténészek által válogatott Winterhalder-kollekciót idén nyáron Langenargenben, Maulbertsch szülővárosában láthatta a közönség, Budapestről pedig Olomoucba utazik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?