Elhunyt Iglódi István színművész

2009.12.03. 10:58 Módosítva: 2009.12.03. 14:30
A Kossuth-díjas művész 66 éves volt. A szolnoki színház Vízkereszt vagy amit akartok-próbáján lett rosszul, azonnal egy pesti kórházba vitték, de már nem tudtak segíteni rajta. Állítólag tüdőgyulladása és daganatos betegsége is volt.
Iglódi István (fotó: port.hu)
Iglódi István (fotó: port.hu)

Életének 66. évében elhunyt Iglódi István Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Magyar Színház igazgató-főrendezője. A Nemzeti Színház örökös tagjának választott Iglódit az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.

A szoljon.hu információi szerint a művész épp Szolnokon rendezte a Szigligeti Színházban a Vízkereszt vagy amit akartok című Shakespeare-darabot, amikor rosszul lett, és mentővel az egyik budapesti kórházba kellett szállítani.

Iglódi István 1944. április 29-én született Magyarbólyon. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán színészként 1966-ban, rendezőként 1968-ban végzett. Pályáját a Nemzeti Színházban kezdte, itt 1973-ig volt a tag. Ezt követően a 25. Színházban dolgozott, majd a Népszínház színész-rendezője lett. 1982 és 1990 között a József Attila Színház főrendezője, majd ismét a Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol 1999-től igazgató-főrendező lett. Közben a Művész Színházban és a Thália Színházban is játszott. 2000-től töltötte be a Magyar Színház igazgató-főrendezői posztját. Évekig tanított a Színház és Filmművészeti Főiskolán, ahol egyetemi docenssé nevezték ki.

Iglódi számos tévéfilmben és színdarabban szerepelt. Legemlékezetesebb szerepei között volt a 69-es kosztümös film, a Beszélő köntös Lestyák Mihálya, de szerepelt A koppányi aga testamentumában és a Bors című kalandfilm-sorozatban is. A mozinézők később a Riasztólövésben és a Titánia, Titániában láthatták, de Iglódi az utolsó éveiben is aktívan filmezett: 2005-ben megrendezte A gyertyák csonkig égneket, 2006-ban szerepet kapott az Emeletben.

A Shakespeare-darabok mellett Rejtő jenő Néma revolverek városa című regényét és a Macskafogót is színpadra vitte, és ő rendezte a Szörényi-Bródy páros Veled, uram! című rockoperáját, Kaszás Attilával a főszerepben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport