Lefújta a kiállítást a liechtensteini herceg

2009.12.17. 14:55 Módosítva: 2009.12.17. 14:55
Lemondta reneszánsz festménygyűjteménye jövő őszre tervezett londoni kiállítását a Liechtensteini Fejedelemség uralkodó hercege, mert szerinte Nagy-Britannia helytelenül járt el velük szemben.

Három éve II. János-Ádám uralkodó herceg megvásárolta a XVI. századi spanyol mester, Sanchez Coello Don Diego infáns című képét. A brit hatóságok nyomozást indítottak a kép hivatalos kiviteli engedélyével kapcsolatban, és a mai napig nem engedték ki a festményt az országból. A herceg többek között nehezményezte, hogy a brit kormánytól semmiféle tájékoztatást nem kapott a vizsgálatról, ezért nem engedi a londoni kiállításra a Királyi Művészeti Akadémián.

Sanchez Coello: Don Diego infáns
Sanchez Coello: Don Diego infáns

A tárlat az ötszáz éves hercegi gyűjteményt kívánta bemutatni, amelyben többek között olasz és német reneszánsz festők képei szerepelnek. A festménnyel kapcsolatban 2007-ben letartóztattak egy meg nem nevezett műkereskedőt, akit azzal vádolnak, hogy manipulálta a festmény külföldre szállításához szükséges dokumentumokat.

"Nem fogjuk egy olyan államra bízni kincseinket, amelyik helytelenül járt el velünk szemben" - jelentette ki Johann Kraeftner, a herceg gyűjteményének kezelője, egyúttal a Liechtensteini Múzeum igazgatója.