Egyiptom visszakéri az elcsalt Nofertitit

2009.12.21. 11:43
Egyiptom hivatalosan is kezdeményezi, hogy Németország szolgáltassa vissza Nofertiti egyedülálló mellszobrát. Olyan dokumentumok kerültek elő, amelyek szerint a németek törvénytelenül szerezték meg a 3400 éves szobrot.

A Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára által kiadott közlemény szerint a frissen felújított berlini Neues Museum igazgatója olyan iratokat mutatott be, amelyek arról tanúskodnak, hogy Ludwig Borchardt, Nofertiti szobrának megtalálója kevésbé jelentős felfedezésként próbálta feltüntetni a szobrot, hogy ne legyen akadálya Berlinbe szállításának.

A mandulavágású szemeivel és hattyúnyakával lenyűgöző látványt nyújtó antik szobor konfliktust okozott Németország és Egyiptom között. Mindkét állam magáénak akarja tudni Nofertitit, aki évente látogatók millióit vonzza a világ minden tájáról.

A bemutatott dokumentumok "megerősítik Egyiptom véleményét, miszerint Borchardt etikátlanul járt el, amikor megtévesztésül azt jegyezte fel, hogy a királyné szobrának mészkő feje egy hercegnő festett gipsz mellszobra" - áll a Havvász által kiadott közleményben.

Az egyiptomi tájékoztatásból az is kiderült, hogy Havvász és az ügyben illetékes német hatóságok között Friederike Seyfried, a Neues Museum Egyiptomi Papiruszgyűjteményének igazgatója fog közvetíteni a vita megoldásában.

A berlini múzeumot felügyelő Porosz Kulturális Örökség Alapítvány egyelőre nem reagált Havvász vasárnapi bejelentésére, de a napokban cáfolta, hogy Seyfried a szobor visszaadásáról tárgyalva találkozna Havvásszal. Az alapítvány szerint Nofertiti mellszobra törvényesen került Németországba, és Egyiptomnak nincs jogalapja a műkincs visszakövetelésére. Havvász vélhetően a héten nyújtja be a hivatalos kérelmet Németországhoz. "Nagyon optimista vagyok" - jegyezte meg az ügy kapcsán az egyiptomi szakember.

Nem Nofertiti 1913-ban Berlinbe került szobra az egyedüli nagy értékű kincs, amelyet Havvász vissza szeretne vinni Egyiptomba, a szakember a Londonban őrzött Rosetta-kőre is pályázik.