Van Gogh-képet követel az orosz örökös

2009.12.28. 16:15
Van Gogh-festményt követel vissza az amerikai Yale Egyetemtől egy orosz származású férfi, aki állítása szerint a kép jogos örököse. A Yale jogászai szerint ha a bírósági helyt ad a keresetnek, azzal közvetve több tízmilliárd dollár értékű műtárgy tulajdoni jogait kérdőjelezi meg.

A Franciaországban élő Pierre Konowaloff elmondása szerint a Le Café de nuit (Éjszakai kávézó) című festményt dédapja, Ivan Morozov orosz arisztokrata vásárolta 1908-ban, később a Szovjetunió államosította, majd eladta a képet, az így került több tulajdonoson át 1961-ben az amerikai egyetem galériájába. Konowaloff érvelése szerint a Yale tudott a festmény kétes tulajdoni hátteréről, mégis megvásárolta. A dédunoka azonnali visszaszolgáltatást és kártérítést követel.

Az államosítás nem jogsértés

Az egyetem jogászai a márciusban kezdődött perben ugyanakkor kezdettől fogva azt hangsúlyozták, hogy bár a szovjet államosítás éles ellentétben áll az amerikai értékekkel, nem sértette a nemzetközi jogot, így az amerikai bíróságoknak nincs felhatalmazásuk arra, hogy értékeljék. Rámutattak arra is, hogy a Konowaloffnak kedvező bírósági döntés feszültséghez vezetne az USA és Oroszország között, hiszen az orosz kormány már többször világossá tette, legálisnak tekinti az államosítások során szerzett műtárgytulajdont.

Végül azért is megalapozatlan a kereset, mert a követelés mára elévült, érvelnek a Yale jogászai, akik a perhez múlt héten benyújtott, legújabb periratban arra is felhívják a figyelmet, hogy egy számukra kedvezőtlen bírósági döntés a kérdéses Van Gogh-festményen túl több tízmilliárd dollárnyi műtárgy tulajdoni jogait kérdőjelezné meg világszerte.