Kretén magazin: élt 15 évet

2009.12.30. 10:31
A másfélkegyelmű humormagazin 94-ben indult, több korosztály első számú humorforrása volt, de a folyamatosan csökkenő eladási statisztikák miatt a nemrég megjelent 100. szám lett az utolsó. Januártól nincs több Broáf!, Zomba és Sör Kálmán.

A népszerű karikaturista és képregényrajzoló, Marabu blogján olvastuk a szomorú hírt: januártól megszűnik a Kretén című másfélkegyelmű humormagazin, az amerikai MAD kicsi, savanyú, de legalább magyar kistestvére. Ami a Mikroszkóp Színpaddal ellentétben tényleg vicces volt. A megszűnés okai prózaiak: magas nyomdaköltségek, alacsony eladási mutatók, gazdasági válság.

Kretén - élt 15 évet (és 100 számot)
Kretén - élt 15 évet (és 100 számot)

A Kretén első száma 1994 márciusában jelent meg a Semic Interprint kiadónál, Láng István főszerkesztésével (aki a Kretén-impresszum olcsó poénja szerint valójában Broáfka Ottokár fősz*rkesztő). A kultikussá vált "Broáf!" jelmondattal életre hívott lapba a következő 15 évben a francia abszurd humor élvonalába tartozó Gotlib (Perverz tata és társai) és a  spanyol Sergio Aragonés is bekerült a rengeteg MAD-import mellé. Utóbbiakat "A Kretén bemutatja a MAD-et" fejezetcímmel közölték, de a kezdeti sikerekre való tekintettel 97-től néhány évig külön magazinként is vehettünk az újságosnál magyarra fordított MAD-et.

A Kretén kiemelt szerepet játszott a magyar humoros képregény történetében is: mindenki imádta Marabu önéletrajzi ihletésű karikatúráit és a fura bogarait, a dodókat, vagy az azóta már külön kötetben megjelent, idegbeteg matektanárt, Sör Kálmánt. És persze a kivágható, öltöztethető "vállalkozó babát" papírpitbullal plusz kamu Rolexekkel, meg az "Igeeen? Na, maj' jól bemosok egyet!" rovatot, ahol mindig összetörték valakinek az arcát, mert nyugdíjasblogba való, közhelyes hülyeségeket mondott.

1226485 0c8983ad068e0520e0fa24659a51cc3a wm

Aztán ott volt ugye Varga "Zerge" Zoltán zseniális sorozat-, film- és közéleti paródiája, a Dállász, avagy a Jújing család Magyarországon című folytatásos képregény, amiben Csoki és Floki csupa olyan hollywoodi hírességgel találkozott, akinek sokkoló szóvicc volt a nevében, a Sean Connery kinézetű Dzsémsz Feró Bondtól kezdve a Csupavattával haverkodó Izzadékony Dzsonszig.

A Kretén logóját Fujkin István tervezte, a lap első szlogenje a  „Másfélkegyelmű humormagazin (17 év és 11 hónapon fölülieknek)" volt. Ennek több variánsa is díszítette az évek során a fejlécet, de leginkább „intelligens humormagazinként" vonult be a magyar sajtó történetébe. A fénykorában 50 ezres példányszámban nyomtatott, mára ennek a tizedét se teljesítő Kretén 15 évéről itt olvashatnak részletes visszatekintést a rajongók.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport