A 00-s évtized a Metallicától az Avatarig

2010.01.02. 14:01 Módosítva: 2010.01.02. 16:18
A 2000-es évek első évtizedének kulturális képét technikai fejlesztések határozták meg. A számítógépes, szoftveres fejlődés révén minden korábbinál gyorsabban terjedhettek a képek, gondolatok, információk.

A blogok, kommentek, fájlmegosztó szolgáltatások megingatták a nagy kulturális terjesztők monopóliumát. Már nem csak a kiadók határozták meg, hogy mi válhatott divattá. A net kultúrára gyakorolt hatását remekül mutatja, hogy a fenti kijelentések fájó közhelyként hatnak, miközben 10 éve a legtöbbünk legfeljebb hetente látott internetet, és ha volt is emailcíme, akkor sem azon keresztül tartotta a kapcsolatot a barátaival.

A blogolásról öt éve pedig még úgy gondoltuk, ha egyáltalán gondoltunk róla valamit, hogy legfeljebb a tinilányokat fogja felkavarni, nem például az újságírást.

A számítógépes fejlesztések hatásai rányomták a bélyegüket a filmgyártásra is. A CGI-technika nem csak új képi világot teremtett, de elindította a fantasztikus, fantasy és  mesefilmek özönét is.

A dekádot meghatározó másik fontos hatás a monumentális és ikonikus építészet divatja volt.

A világ minden jelentős városa igyekezett megcsípni néhány sztárépítészt, hogy olyan épületeket tervezzenek, amelyeket úgy keresnek fel a turisták, mintha múzeumba járnának. London, Barcelona vagy New York mellett a világszinten kevésbé ismert városok is építészeti emlékműveket emeltetnek. Leónban világhírű múzeum épül, Kazahsztán magát Norman Fostert kéri fel, hogy óriás sátrat tervezzen új fővárosukba.

2000

A Metallica bepereli a Napstert, az első nagy fájlcserélő szolgáltatást számai ingyenes letöltései miatt. A pernek megegyezés a vége, de a cég a huzavona közepette végül tönkremegy.

Világsiker lesz az 1999-ben indult Big Brother-sorozat.

Megjelenik Esterházy Péter Harmonia Cælestis című, bestsellerstátusba emelkedő szépirodalmi munkája.

Megnyílik az Egyesült Királyság legnagyobb kortárs művészeti múzeuma, a Tate Modern. A több mint 100 éves ipari épületet a neves svájci építészpáros, Herzog és de Meuron tervezik át múzeummá.

A kínai Kao Hszing-csien kapja az irodalmi Nobel-díjat.

Az Amerikai szépségnek ítélik az Oscar-díjat.

Kevin Spacey és Mena Suvari az Amerikai szépség című filmben
Kevin Spacey és Mena Suvari az Amerikai szépség című filmben

2001

Lerombolják Afganisztánban a több ezer éves bamijáni Buddha-szobrokat. A tálibok akciója nemzetközi felháborodást vált ki.

Megnyílik a Ganz gyártelep átépítésével létrejött Millenáris Park a Moszkva tér mögött. A budapestiek által hamar megkedvelt park számos építészeti díjat is nyer.

A World Trade Center katasztrófája jelentős, de ellentmondásos reakciókat vált ki a művészeti életben. Stockhausen zeneszerző például megjegyzi: „Az Ikertornyok lerombolása minden idők legnagyobb művészeti akciója.” A képzőművészek hosszú ideig nem tudnak mit kezdeni a témával, évekig a romok és a rombolás képeinek erőtlen reprodukálása jellemzi a szcénát. Az első értékelhető műnek Gerhard Richter September című festményét tartják. Az irodalomban Updike, Mohsin Hamid és John Adams dolgozzák fel a tragédiát.

A kiemelkedő, félmilliós nézettségű Valami Amerika című magyar közönségfilm premierje.

V. S. Naipaul kapja az irodalmi Nobel-díjat.

Az Oscart a Gladiátor című kardozós film nyeri.

2002

Irodalmi Nobel-díjat kap Kertész Imre. A díj kihirdetése után az eladási listák élére kerülnek az író munkái, ugyanakkor megjelennek az elismeréshez és a témához méltatlan kritikák is.

Irodalmi Nobel-díjat kap Kertész Imre
Irodalmi Nobel-díjat kap Kertész Imre

Március 15-én tartja első előadását a Nemzeti Színház, ami hosszas huzavona után a Lágymányosi hídnál, Siklós Mária tervei alapján épült fel. A távolról delfináriumra emlékeztető, közelről historizáló épület erős kritikát kap az építészeti szakma részéről. Sokáig úgy néz ki, a jobboldali kormány nem talál rendezőt a nyitódarabra. Végül Szikora János rendezésében Az ember tragédiája sikert arat az átpolitizált légkör ellenére is.

Guantánamo számos művészeti alkotás témája lesz. Képek, fotók, filmek, street art-munkák foglalkoznak az amerikaiak által működtetett börtönnel.

Sugározni kezdeik a magyar Big Brothert, amelyet a Való Világ követ.

Elindul a világviszonylatban is úttörönek számító magyar közösségi oldal, a Wiw. A szolgáltatás eleinte egy tágabb baráti kör viszonyainak feltérképezéséhez készült, de néhány év alatt országos ismertségű portál lesz,

Az Oscart az Egy csodálatos elme című tudósos film nyeri.

2003

Az Ali G, Borat és Brüno figurájával feltűnő Sacha Baron Cohen Angliában és Amerikában is sikeres lesz.

A meztelen emberek tömegeinek fotózásával világhírűvé vált Spencer Tunick 160 fős élőképe nyitja meg a Saatchi Galleryt Londonban.

Megjelenik Dan Brown Da Vinci-kód című bestsellere.

A street art sztár, Banksy becsempészi egyik munkáját a neves Tate Britainbe.

Kihirdetik a WTC-pályázat nyertesét. Daniel Libeskind terve lesz a győztes, de később kiderül, ez nem azt jelenti, hogy az ő épülete épül majd fel. A koncepciót többször áttervezik, Libeskind terveit megnyirbálják, a pénzügyi háttér bizonytalanná válik, az átadás jelentősen késik.

Londonban befejezik Norman Foster felhőkarcolóját, amely Uborka néven lesz közismert.

J. M. Coetzee kapja az irodalmi Nobel-díjat.

A Chicago című musical nyeri az Oscart.

2004

Megnyílik az első világszinten is elismert hazai sztárkiállítás, a 400 év francia festészete. A Műcsarnokban rendezett, de a magyar és a francia állam közreműködésében megvalósult kiállítást több mint 300 ezren látták.

Janet Jackson bemutatja a világ legnézettebb mellvillantását. Jackson ruháját az amerikaifutball-bajnokság döntőjének szünetében, az ilyenkor szokásos zenés műsor közepette tépte le Justin Timberlake, élő adásban. A napkoronggal díszített mellbimbóra később kétszer annyi internetező volt kíváncsi, mint szeptember 11-ére, és ötször annyi, mint a Columbia űrrepülőgép katasztrófájára.

jjmell

Befejeződik a Jóbarátok, amelynek utolsó epizódját 52,5 millió néző követi.

A Google bejelenti, hogy 15 millió könyv digitalizálásával internetes könyvtárat hoz létre. A kezdeményezés nemzetközi tiltakozást vált ki.

Újra megnyílik az átépített, kibővített MoMa, New York egyik legnépszerűbb múzeuma.

Mark Zuckerberg elindítja a harvardi diákok számára készített közösségi oldalát, a Facebookot. A szájt eleinte nem sok vizet zavar, másfél évvel később azonban már milliós felhasználóval működő oldalként közismert.

Az osztrák Elfriede Jelinek kapja az irodalmi Nobel-díjat.

A Gyűrűk ura utolsó részének ítélik az Oscart.

2005

Elindul a YouTube. Eleinte úgy tűnik, a Steve Chen, Chad Hurley és Jawed Karim által alapított cég gyors sikerének a szerzői jogi aggályok vetnek véget. A videómegosztót szerencsére megveszi a Google, és elsimítja a problémákat. A jelenleg napi egymilliárdos látogatottságú szolgáltatás konkurenciája lesz a tévézésnek, új reklámozási stratégiákat szül, fontos kulturális és politikai információforrás lesz.

Koltai Lajos filmet forgat Kertész Imre regényéből. A  Sorstalanság minden idők legdrágább magyar filmje lesz, költségvetése 2,7 milliárd forint. A forgatókönyvet a a Nobel-díjas író jegyzi. A filmet 250 ezer néző látta.

A Katrina hurrikán elpusztítja New Orleansot. A kormány impotenciájára Kanye West és Spike Lee hívja fel a fekete közösség figyelmét.

Boltokba kerül a Playstation 3.

Harold Pinter kapja az irodalmi Nobel-díjat.

A Millió dolláros bébi című bokszolós dráma hatja meg az Oscar-bizottságot.

2006

73 millió fontért kel el Klimt portréja Adele Bloch-Bauerről.

Az M0-s hídjának névadási szavazása révén Magyarország neve ismert lesz az Egyesült Államokban is. Stephen Colbert humorista arra figyel fel, hogy a szavazást a Chuck Norris-híd vezeti. Nézői révén Colbert megszerezte a vezetést, de a minisztérium a Megyeri híd név mellett dönt.

Piacra dobják a Wii-t, a Nintendo forradalmian új irányítórendszerrel ellátott játékát.

Bezár az amerikai punk-rock mozgalom kialakulásában fontos szerepet játszó szórakozóhely, a CBGB's.

Az időközben iWiwre keresztelt közösségi portált egymilliárd forint körüli összegért megveszi a Magyar Telekom.

Orhan Pamuk kapja az irodalmi Nobel-díjat.

Az Ütközések elnyeri az Oscar-díjat.

Thandie Newton és Matt Dillon az Ütközések című filmben
Thandie Newton és Matt Dillon az Ütközések című filmben

2007

Brintey Spears egy időre felfüggeszti popkarrierjét. Drogos kicsapongásai egyik állomásán leborotválja a haját, és úgy kószál az utcákon, fotósok hadától kísérve.

Megjelenik a zenehallgatási, telefonálási és internetezési szokásokat is átalakító iPhone.

Meghal Pavarotti és Stockhausen.

A Radiohead letölthetővé teszi új albumát, az In Rainbows című lemezt, amelyért nem kötelező fizetni, de lehet.

Megnyílik New Yorkban a feltűnő, kortárs épületbe költöző New Museum for Contemporary Art.

Doris Lessing kapja az irodalmi Nobel-díjat.

Az Oscart a hongkongi Szigorúan piszkos ügyek című film amerikai remake-je, aTégla nyeri.

2008

A Polaroid bejelenti, hogy befejezi a polaroidfilm-gyártást. Azonnal megjelennek a polaroid-fényképészet nosztalgiacsoportjai.

Kína egész várost épít neves tervezők stadionjaiból a pekingi olimpiára. A központi stadiont, a Madárfészket Herzog és de Meuron tervezték. A 15 ezer főt megmozgató, monumentális megnyitó ünnepséget a neves kínai rendező,  Zhang Yimou koreográfiája szerint vezénylik.

Damien Hirst brit képzőművész és botrányhős a galériák kikerülésével rendhagyó árverést szervez saját műveiből. A Sotheby's aukcióján 111,5 millió fontért ad el alkotásaiból. Történik mindez azon a napon, amikor a Lehman Brothers és a Merrill Lynch tönkremegy, és hivatalosan is megkezdődika gazdasági válság.

Le Clézio kapja az irodalmi Nobel-díjat.

A Nem vénnek való vidéknek ítélik az Oscar-díjat.

2009

Meghal Michael Jackson. Ravatalánál tízezrek jelennek meg. Perbe fogják orvosát. Megjelenik a Michael Jackson életét feldolgozó film, és kasszasiker lesz. Napokon keresztül minden média Michael Jackson-számokat sugároz, listáz, ajánl, kritizál.

000T TRWas2444931

Az MTV Music Awards díjátadóján Kanye West a színpadra pattanva megszakítja az egyik díjazott, Taylor Swift beszédét, így egy csapásra elnyeri a világ legbunkóbb celebje címet.

Herta Müller kapja az irodalmi Nobel-díjat.

Oscar-díjat kap a Gettómilliomos, pedig nem is szerepelnek benne fehér emberek.

Vetíteni kezdik minden idők legdrágább filmjét, az Avatart.