Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lopott műtárgyak galériáját indította el a cseh rendőrség

2010.01.07. 10:12
A több nyelvű adatbázis digitális fotókat és szöveges leírást tartalmaz az eltűnt képekről, szobrokról és egyéb művészeti alkotásokról.

Művészeti portált indít a cseh rendőrség, hogy elősegítse a lopott műtárgyak utáni nyomozást:

A nagyközönség a rendőrség honlapjáról juthat el a digitális galériához.

Egy illetékes elmondta, hogy csak a csehországi templomokból több százezer művészeti érték tűnt el 1989 óta. Viktor Cechnek, a rendőrség helyettes parancsnokának közlése szerint az adatbázis 19 ezer művészeti alkotás leírását és illusztrációját tartalmazza. Ezek között 176 megtalált tárgy is szerepel, amelynek viszont a tulajdonosát keresik. Több mint ezer ellopott cseh műalkotást az Interpol külföldön talált meg, majd juttatott vissza Csehországba.

A cseh rendőrség 2008-ban írt ki pályázatot az ellopott műalkotások internetes adatbázisának korszerűsítésére. Az új portálon a cseh mellett angol, német és orosz nyelvű leírás található a keresett képekről, szobrokról és művészeti kincsekről. Dolgoznak egy olyan program kifejlesztésén is, amely nem csak a cseh hálózaton, hanem az egész világhálón felismerhetővé tenné a rendőrség által keresett képeket vagy az azokhoz hasonló alkotásokat.

A cseh rendőrség a norvég kulturális örökségi alaptól kapott támogatást az új portálhoz.

1989 óta az 5500 csehországi szakrális épület 90 százalékába törtek be, a cseh nemzeti örökség gótikus és reneszánsz anyagának mintegy fele, a barokk alkotások harmada tűnt el - tette közzé Vladimir Kelner, a prágai érsekség illetékese.

A rendőrség tájékoztatója szerint 2008-ban 39 művészeti galériába és régiségkereskedésbe törtek be, öt esetben volt eredményes a nyomozás.