Kornélia
1 °C
14 °C

Lopott műtárgyak galériáját indította el a cseh rendőrség

2010.01.07. 10:12
A több nyelvű adatbázis digitális fotókat és szöveges leírást tartalmaz az eltűnt képekről, szobrokról és egyéb művészeti alkotásokról.

Művészeti portált indít a cseh rendőrség, hogy elősegítse a lopott műtárgyak utáni nyomozást:

A nagyközönség a rendőrség honlapjáról juthat el a digitális galériához.

Egy illetékes elmondta, hogy csak a csehországi templomokból több százezer művészeti érték tűnt el 1989 óta. Viktor Cechnek, a rendőrség helyettes parancsnokának közlése szerint az adatbázis 19 ezer művészeti alkotás leírását és illusztrációját tartalmazza. Ezek között 176 megtalált tárgy is szerepel, amelynek viszont a tulajdonosát keresik. Több mint ezer ellopott cseh műalkotást az Interpol külföldön talált meg, majd juttatott vissza Csehországba.

A cseh rendőrség 2008-ban írt ki pályázatot az ellopott műalkotások internetes adatbázisának korszerűsítésére. Az új portálon a cseh mellett angol, német és orosz nyelvű leírás található a keresett képekről, szobrokról és művészeti kincsekről. Dolgoznak egy olyan program kifejlesztésén is, amely nem csak a cseh hálózaton, hanem az egész világhálón felismerhetővé tenné a rendőrség által keresett képeket vagy az azokhoz hasonló alkotásokat.

A cseh rendőrség a norvég kulturális örökségi alaptól kapott támogatást az új portálhoz.

1989 óta az 5500 csehországi szakrális épület 90 százalékába törtek be, a cseh nemzeti örökség gótikus és reneszánsz anyagának mintegy fele, a barokk alkotások harmada tűnt el - tette közzé Vladimir Kelner, a prágai érsekség illetékese.

A rendőrség tájékoztatója szerint 2008-ban 39 művészeti galériába és régiségkereskedésbe törtek be, öt esetben volt eredményes a nyomozás.