Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Elhunyt Varga Gyula Jászai-díjas színművész

2010.01.14. 15:02 Módosítva: 2010-01-14 15:30:50
A főmérnökből lett színész január 9-én halt meg, a Miskolci Színház saját halottjának tekinti.
Varga GyulaFotó: mnsz.eu
Varga Gyula
Fotó: mnsz.eu

Életének 80. évében elhunyt Varga Gyula Jászai Mari-díjas színművész, a Miskolci Nemzeti Színház örökös tagja. A művészt január 9-én érte a halál, a színház saját halottjának tekinti. Hamvasztás utáni búcsúztatása január 21-én, délután 2 órakor lesz Miskolcon, a Szentpéteri kapui temető ravatalozójából.

Varga Gyula 1930. május 18-án született. A Mátravidéki Fémművekben dolgozott főmérnökként, majd 1954-ben a SzAk elvégzése után a szolnoki Szigligeti Színházban lett színész, 1955-ben az Egri Gárdonyi Géza Színházhoz szerződött. A Miskolci Nemzeti Színháznak 1959-től volt tagja.

A miskolci közönség legelőször Heltai Jenő A tündérlaki lányok című vígjátékában, utoljára 2001-ben a Tizenkét dühös emberben, majd 2002-ben a Kakukkfészekben láthatta. Miskolcon összesen 126 szerepben lépett színre.

Kamaszos bájával, humorával, rögtönzéseivel táncoskomikusként rövid idő alatt a város kedvenc színésze lett. Az évek folyamán egyre összetettebb szerepekben lépett fel, majd drámai epizódokat is sikerrel formált meg. Színészetét, egész lényét a szeretetteljes humor jellemezte - olvasható a színház méltatásában.

Varga a Sirályban forrás: mnsz.eu
Varga a Sirályban
forrás: mnsz.eu

Emlékezetes alakítása volt a Mágnás Miska, a Svejk és a Kakuk Marci címszerepe, ő játszotta Musztafa béget a Bál a Savoyban, Froscht A denevérben és Firszt a Cseresnyéskertben.

1965-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1977-ben megkapta a Déryné-gyűrűt, 2000-ben pedig a Déryné-díjat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?