Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

320 milliót adtak a Medvegyev-fotóért

2010.01.18. 16:09
51 millió rubelért (320,6 millió forint) kelt el egy Dmitrij Medvegyev orosz államfő által készített fotó azon az immár hagyományos árverésen, amelyen Szentpéterváron évente egyszer kalapács alá kerülnek neves személyiség alkotásai.

A nagyvonalú vásárló Mihail Zingarevics volt, aki valaha együtt dolgozott Medvegyevvel az Ilim Grup elnevezésű cégnél. Elmondta, hogy annak idején a mai államfő nyaralni és hivatalos kiküldetésbe is mindig fényképezőgéppel ment, s hogy ő kifejezetten ezért a fotóért utazott Szentpétervárra és vett részt az árverésen. A kinagyított és bekeretezett fotó a tobolszki Kremlt ábrázolja madártávlatból: helikopterről készült az elnök 2008-as választási kampánya során.

Medvegyev képe egyből a világ harmadik legdrágább fotója lett: az eddigi legnagyobb összeget, 3,401 millió dollárt (633,271 millió forint) - 2008-ban fizettek Richard Prince egyik képéért, a második helyen Andreas Gursky német fotós áll, akinek képéért 2007-ben 3,346 millió dollárt (622,852 millió forint) adtak.

Az árverést rendező Carszkoje Szelo-i ABC társaság számára az összeg rekord: az eddigi legdrágábban elkelt alkotás Vlagyimir Putyin miniszterelnök kézjegyét viselte: a parasztházból egy havas téli tájra néző ablakot ábrázoló dekoratív kép 37 millió rubelért talált gazdára.

000T TRPar2991573

A társaság minden évben meghívja a kiválasztott alkotókat a szentpétervári Osztrovszkij térre, ahol valamely neves festő irányítása alatt "alkotják meg" az árverésre szánt képeiket. Medvegyev nem ért rá, ezért küldte az utolsó pillanatban a fotót.

A teljes bevétel 81,5 millió rubel volt, míg az első ilyen árverésen, 2007-ben "csupán" 5,21 millió folyt be. A társaság az idei bevételt a második világháború végének 65. évfordulója alkalmából a veteránok megsegítésére, az ezután fennmaradó összeget egészségügyi intézmények támogatására szánja.