Üzbégimázsrontással vádolják az aktivistát

2010.01.26. 15:32 Módosítva: 2010.01.26. 15:32
Akár fél év börtönt vagy három év munkaszolgálatot is kaphat egy fotósorozatáért Umida Ahmedova.

Umida Ahmedova, az üzbég emberi jogi aktivista, fotós, filmrendező rágalmazás és becsületsértés miatt áll bíróság elé a könyvében megjelent fotósorozat miatt. A képek az üzbég hétköznapokat mutatják be, látszólag nincs bennük semmi sokkoló, ám a hivatalok mást mondanak.

A nő ellen akkor emeltek vádat, amikor az üzbég médiahatóság nyomozást indított bizonyos könyvek, filmek és más kiadványok ellen, amik nemi-társadalmi kérdéseket feszegettek. Ezeket a nők társadalmi helyzetét vizsgáló kiadványokat a taskenti svájci nagykövetség finanszírozta, a készítőiket pedig elkezdte vizsgálni a  belügy.

Umida Ahmedova 2009-ben értesült arról, hogy vádat emeltek ellene engedély nélküli tevékenység miatt. A vádak a „Nők és férfiak pirkadattól alkonyatig” című könyvével, a „Nők, férfiak szokások és rituálék tükrében” című dokumentumfilmjével, illetve a „Szüzességi kód” című filmjével kapcsolatosak.

A galériában látható képek a 110 életképet tartalmazó albumának képei. A taskenti bíróság szerint úgy ábrázolja az üzbég embereket, hogy az számukra sértő lehet. A fiúk körülmetélését ábrázoló kép szerintük kulturálatlannak láttatja az üzbég felnőtteket, és szánalmat kelt a gyerek iránt. Több képpel az volt a bajuk, hogy primitív népként ábrázolja őket, és elferdíti a valóságot. Egy utcát söprő nő képe ellen például azt hozták fel, hogy úgy ábrázolja Üzbegisztánt, mintha nem lenne más munka az országban az utcaseprésen kívül. Kifogásolják még, hogy a képek nagy része távoli vidékeken készült, ezért csak szegény, rossz sorsú embereket helyezi előtérbe.

Ha elítélik, Ahmedova akár hat hónap letöltendő börtönre vagy 2-3 év közmunkaszolgálatra is számíthat. Jelenleg nem hagyhatja el az országot.

A Front Line nemzetközi jogvédő szervezet szerint az Ahmedova ellen indult eljárás pont annak a fajta nőkkel való bánásmódnak köszönhető, amit a képein láthatunk. A Front Line követeli az ügy azonnali befejezését, illetve azt, hogy a jövőben az emberi jogi aktivistákat ne tehessék ki ilyen eljárásoknak.