Újabb szuperkiállítás a Szépművészetiben

2010.01.28. 15:03
Ötvenöt festménnyel reprezentálja csütörtöktől a Szépművészeti Múzeum a francia festészet legnagyobbjait. A Degas-tól Picassóig című időszaki tárlaton Vincent van Gogh mellett hangsúlyos szerepet kap Gauguin, Matisse és Rousseau művészete is.

A romantikától a kubizmusig szemezgetett a moszkvai Puskin Múzeum gyűjteményéből a budapesti múzeum, olyan festők képeit hozva el a közönségnek, mint Courbet, Monet, Pissarro, Renoir, Toulouse-Lautrec, Gauguin, Cézanne és Matisse.

Az 1912-ben nyitott Puskin Múzeum rendelkezik a világ egyik legnagyszerűbb francia festészeti anyagával, amely részben az Ermitázs, részben magángyűjtők képeivel gyarapodva a 20-as évektől kezdve a nyugati képzőművészetre szakosodott. A Szépművészetiben most kiállított, a romantikától az impresszionistákon és a fauvizmuson keresztül a kubizmus kezdetéig terjedő anyag két jelentős orosz gyűjtő, Ivan Morozov és Szergej Scsukin vagyonos moszkvai textilgyárosok hajdani, világviszonylatban is rendkívül gazdag kollekcióiból származnak.

A művészettörténet legizgalmasabb korszakát bemutató, április 25-ig látogatható tárlat nyolc részre tagolva mutatja be az izgalmas művészettörténeti időszakot. A Realizmus, a Barbizoni iskola, az Impresszionizmus, a Cézanne, a Modernizmus elindítói, a Szimbolizmus, a Fauves festők, valamint az Avantgard indulása című szekciók segítik rendszerezni a kiállított műveket.

A kiállítás a látványközpontú festészet fejlődését követi nyomon a realizmustól az impresszionizmusig. Egyszerre láthatóak a plein air-festészetet először alkalmazó barbizoni iskola alkotóinak képei és az impresszionizmus különböző irányzatainak festményei, többek között Corot, Pissarro, Monet és Manet művei.

A impresszionizmus nagyvárosi vonulatába illeszthetők Renoir és Degas kiállított festményei, míg az új festői látásmódot kialakító Cézanne több képpel is szerepel a tárlaton. A második terem az előző századforduló modernista tendenciáit Vincent van Gogh és a szimbolisták festményei mellett a fauve-ok és Pablo Picasso alkotásai mutatják be, amelyek már a modernizmus kezdeteit jelzik.

A kiállításon látható többek között Degas Fényképésznek modellt álló táncosnője, Paul Cézanne Sainte-Victoire hegyről készült sorozatának egyik korai darabja, Monet Híd a tavon, Renoir Kertben című képe, Gauguin egyik Tahitin készült alkotása, a Matamoe, Van Gogh meglepő témájú festménye, a Börtönudvar, illetve Matisse Sarkantyúvirága, vagy Picasso fiatal Harlekinje, amik mind kiemelkedő jelentőségű alkotásai a korszaknak.

A most kölcsönkapott képekért cserébe idén nyáron a Szépművészeti gyűjteménye mutatkozik be Moszkvában a Raffaellótól Goyáig című tárlaton. A Szépművészeti Múzeumban február közepéig még egyszerre lesz látható a Degas-tól Picassóig és az olasz reneszánsz festészetét áttekintő Botticellitől Tizianóig, amelynek látogatószáma már 150 ezer fölött jár.