Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb szuperkiállítás a Szépművészetiben

2010.01.28. 15:03
Ötvenöt festménnyel reprezentálja csütörtöktől a Szépművészeti Múzeum a francia festészet legnagyobbjait. A Degas-tól Picassóig című időszaki tárlaton Vincent van Gogh mellett hangsúlyos szerepet kap Gauguin, Matisse és Rousseau művészete is.

A romantikától a kubizmusig szemezgetett a moszkvai Puskin Múzeum gyűjteményéből a budapesti múzeum, olyan festők képeit hozva el a közönségnek, mint Courbet, Monet, Pissarro, Renoir, Toulouse-Lautrec, Gauguin, Cézanne és Matisse.

Az 1912-ben nyitott Puskin Múzeum rendelkezik a világ egyik legnagyszerűbb francia festészeti anyagával, amely részben az Ermitázs, részben magángyűjtők képeivel gyarapodva a 20-as évektől kezdve a nyugati képzőművészetre szakosodott. A Szépművészetiben most kiállított, a romantikától az impresszionistákon és a fauvizmuson keresztül a kubizmus kezdetéig terjedő anyag két jelentős orosz gyűjtő, Ivan Morozov és Szergej Scsukin vagyonos moszkvai textilgyárosok hajdani, világviszonylatban is rendkívül gazdag kollekcióiból származnak.

A művészettörténet legizgalmasabb korszakát bemutató, április 25-ig látogatható tárlat nyolc részre tagolva mutatja be az izgalmas művészettörténeti időszakot. A Realizmus, a Barbizoni iskola, az Impresszionizmus, a Cézanne, a Modernizmus elindítói, a Szimbolizmus, a Fauves festők, valamint az Avantgard indulása című szekciók segítik rendszerezni a kiállított műveket.

A kiállítás a látványközpontú festészet fejlődését követi nyomon a realizmustól az impresszionizmusig. Egyszerre láthatóak a plein air-festészetet először alkalmazó barbizoni iskola alkotóinak képei és az impresszionizmus különböző irányzatainak festményei, többek között Corot, Pissarro, Monet és Manet művei.

A impresszionizmus nagyvárosi vonulatába illeszthetők Renoir és Degas kiállított festményei, míg az új festői látásmódot kialakító Cézanne több képpel is szerepel a tárlaton. A második terem az előző századforduló modernista tendenciáit Vincent van Gogh és a szimbolisták festményei mellett a fauve-ok és Pablo Picasso alkotásai mutatják be, amelyek már a modernizmus kezdeteit jelzik.

A kiállításon látható többek között Degas Fényképésznek modellt álló táncosnője, Paul Cézanne Sainte-Victoire hegyről készült sorozatának egyik korai darabja, Monet Híd a tavon, Renoir Kertben című képe, Gauguin egyik Tahitin készült alkotása, a Matamoe, Van Gogh meglepő témájú festménye, a Börtönudvar, illetve Matisse Sarkantyúvirága, vagy Picasso fiatal Harlekinje, amik mind kiemelkedő jelentőségű alkotásai a korszaknak.

A most kölcsönkapott képekért cserébe idén nyáron a Szépművészeti gyűjteménye mutatkozik be Moszkvában a Raffaellótól Goyáig című tárlaton. A Szépművészeti Múzeumban február közepéig még egyszerre lesz látható a Degas-tól Picassóig és az olasz reneszánsz festészetét áttekintő Botticellitől Tizianóig, amelynek látogatószáma már 150 ezer fölött jár.