Rushdie könyvet ír tízéves rejtőzködéséről

2010.02.24. 11:33
Salman Rushdie könyvet ír élete halálos fenyegetettségben eltöltött évtizedéről. Az író erről az atlantai Emory Egyetemen beszélt, ahol a héten kiállítás nyílik kézirataiból, leveleiből és fotóiból.

"Ez az én történetem, és egyszer el kell mesélnem. Az idő, úgy vélem, hamarosan elérkezik" - árulta el az egyetemen tanító 62 éves író a kiállítás bemutatása előtti sajtótájékoztatón.

Fatva

Az indiai származású, de brit állampolgárságú és ideje nagy részét Nagy-Britanniában töltő Rushdie 1989-től tíz éven át bujkált Angliában a hatóságok védőőrizetében, miután Khomeini ajatollah, Irán akkori vezetője fatvát adott ki istenkáromlónak bélyegzett Sátáni versek című kötete miatt.

A vallási parancs szerint bármely hithű muzulmán megölhette. Az iráni kormány 1998-ban deklarálta, hogy nem támogatja többé a fatvát, de radikális muzulmán csoportok az utóbbi években is támadták Rushdie-t, és bojkottal fenyegették mindazokat a szervezeteket, amelyek kapcsolatban állnak vele.

Kiállítás

Rushdie még 2006-ban adományozta az Emory Egyetem könyvtárának életének fontos dokumentumait: több regényének kéziratát, publikálatlan írásait, gyermekkori fényképeit és olyan, neves személyiségektől kapott leveleit, akik támogatásukról biztosították a fatva kibocsátása utáni nehéz időszakban.  Az egyedülálló gyűjteményből az egyetemen pénteken nyílik meg a kiállítás, amelyet szeptemberig látogathat a közönség. A rendezők egy egész falat szenteltek azoknak a post-it céduláknak, amelyeket az író regényírás közben használt.

"Sohasem hittem volna, hogy a firkálmányaim 90 centi magas halomba gyűlnek. Viszont ahogy beleegyeztem a kiállításba, azonnal tudtam, hogy egy kicsit zavarba fog hozni" - mesélte az író, aki irodalmat tanít az Emoryn. Rushdie 1980-ban megjelent, Az éjfél gyermekei című regénye kétszer is elnyerte a nagy presztízsű brit irodalmi díjat, a Bookert. Az írót 2007-ben II. Erzsébet angol királynő lovaggá ütötte. Salman Rushdie 2007 novemberében Magyarországon is járt Sálímár bohóc című regényének itteni bemutatóján.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla