Máté Gábor két darabbal a POSZT-on

2010.03.01. 13:12
Elkészült a X. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramja: az idén a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa projekthez is kapcsolódó fesztiválon hét nagyszínpadi és hét kamaraszínházi produkció száll versenybe június 3. és 12. között.

A 2010-es POSZT-ra meghívott előadásokat Fáy Miklós újságíró a 2009. április 1. és 2010. február 28. között bemutatott anyaországi és határon túli magyar színházi előadások közül, 120 produkció megtekintése után választotta ki.

A Nagyszínpadon a budapesti Örkény István Színház az Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése (rendező: Zsótér Sándor), a Pécsi Nemzeti Színház Az elveszett levél (rendező: Mohácsi János), a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház A revizor (rendező: Bagó Bertalan), az egri Gárdonyi Géza Színház a Csörgess meg - mobil revü színészekre és telefonokra (rendező: Máté Gábor) című produkciójával mutatkozhat be, míg a debreceni Csokonai Színház a Fodrásznő (rendező: Viktor Rizsakov), a budapesti Katona József Színház A hős és a csokoládékatona (rendező: Máté Gábor), a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat pedig a Veszett fejsze (rendező: Mohácsi János) című előadásokkal kapott meghívást.

A stúdiószínházi programban a Szegedi Nemzeti Színház Háztűznéző (rendező: Juronics Tamás), a budapesti Szputnyik Hajózási Társaság Modern Színház és Viselkedéskutató Intézet Kockavető (rendező: Bodó Viktor), a budapesti Maladype Színház Übü király (rendező: Balázs Zoltán), a budapesti KoMa Társulat SZJ 9231 - avagy a művtev vége, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház/Urbán András Társulata The beach (rendező: Urbán András), a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a bukaresti dramAcum 20/20 (rendező: Gianina Carbunariu), valamint az Örkény István Színház Kasimir és Karoline (rendező: Bagossy László) című produkciói kaptak helyet.

A  2011-es POSZT versenyprogramját Szilágyi Lenke fotóművész, Urbán Balázs kritikus és Vekerdy Tamás pszichológus válogatja a 2010. március 1. és 2011. február 28. között bemutatott előadások közül.