Nagyon sok internetezőt tettem boldoggá

2010.03.07. 10:28
Nebehaj Viktor harminc éves, a Google dublini irodájában menedzser és amúgy ő Nyelvész Józsi is, a nagy sikerű Szlengblog szerzője. Az első szleng, amit négy éve leírt, a bebaszna volt, és még ma is hangosan röhög a saját poénjain. Most először fedi fel inkognitóját, és rögtön arról beszél, hogy abbahagyja a Szlengblogot.

Magam ellen beszélek, de most miért árulod el, hogy ki vagy? Kevés anonim híresség van, akikben az az egyik legjobb, hogy nem tudjuk, kik ők.

Nebehaj Viktor: Mögöttem van a Goldenblog első hely és a könyv is, amit nemrég egy kritika Móricz Zsigmondtól a Barbárokhoz hasonlított. Nem semmi téma. Úgy gondoltam, hogy ennyi eredménnyel bevállalom a saját nevemen ezt az egészet. És az már csak technikai kérdés, hogy nem kényelmes két különböző életet gondozni két gmailfiókkal és két Facebook-oldallal.

De korábban, még Nyelvész Józsiként azt mondtad, pont az tetszik neked, hogy igény szerint el lehet bújni a másik éned mögé.

A coming outnak és a titokban alkotásnak is megvannak az előnyei és az árnyoldalai. Szerintem annak, hogy most kiállok a nyilvánosság elé, több lesz az előnye, elsősorban a további projektjeim miatt. A titkos szerzőség a biztonságérzet miatt volt jó. Ez egy kényes téma, könnyű félreérteni, úgy éreztem, hogy így jobban védve van a privát szférám. A ritkán felbukkanó utálkozó emailek ellen is védelem volt, és nagy szabadságot adott.

Soha senki nem árulta el, hogy Nebehaj Viktor = Nyelvész Józsi?

Érdekes, hogy milyen jól tudnak az arcok titkot tartani. Azt hiszem, senki nem akar rosszfejnek tűnni, hogy ő szivárogtatta ki, biztos fél tőle, hogy akkor legközelebb már nem lesz információ. Nem sokan tudnak róla, de elég hosszú lett a lista ahhoz, hogy úgy érezzem, lesz egy gyenge láncszem, aki befalsul, úgyhogy inkább úgy döntöttem, elé megyek.

A dublini Google-nál dolgozol. A Google híres arról, hogy szívesen veszi, ha saját projekteken is dolgoznak az alkalmazottak, ha olyasmit csinálnak munkaidejük egy részében, amit igazán szeretnek. Neked a Szlengblog a kreatív munkaköri időtöltésed?

Az európai, közel-keleti és afrikai régiónak a központjának dolgozom, a keresőminőség javításával foglalkozom csapatvezetőként. Az osztályom mérnökfeladatokat lát el. A Szlengblog nem a Google-munkáimhoz tartozik, úgy jött, hogy a Blogspot blogszolgáltatót szerettem volna kipróbálni, kicsit el akartam mélyedni a html, java script alkalmazások használatában, és arra gondoltam, ha már elkezdek blogolni, akkor valami értelmes kontent legyen. És a barátnőm valamiért nem értette azt, hogy bebaszna, és ilyennel korábban nem is találkoztam. Eszembe jutott, hogy leírom, mit jelent.

Honnan való volt a csaj, hogy nem tudta?

Budapest környéki volt, és túl illedelmes volt a neveltetése. Ez négy évvel ezelőtt történt, tehát kisebb-nagyobb kihagyásokkal akkor kezdtem el a Szlengblogot. Írtam három bejegyzést, aztán három hónapig semmit, keveset foglalkoztam vele, de a fordulópont két éve következett be, amikor írt egy emailt Szily László, az Index blogigazgatója, hogy jöjjek át a Blog.hu-ra. Egyébként azt hitte, hogy az origós Inkei Bence vagyok, és mivel a spanjának hitt, olyan trágár emailt írt, hogy szinte hátrahőköltem, amikor olvastam. Ez a levél adta az utolsó lökést. Akkor kezdtem mindennapi szinten foglalkozni vele.

Hogy képzelje az olvasó Nyelvész Józsi átlagos napját?

A keresőminőséggel foglalkozó csapatban dolgozom öt éve, másfél éve mint menedzser. Több nyelvi csapatot irányítok, amelyek a spam jellegű szájtok a Google-találatokban való megjelenésének megelőzésén dolgoznak. Tehát reggel bemegyek, tolok egy kávét, átnézem, hogy haladnak a projektek, kiveszem a részem belőlük. Beszélek a beosztottaimmal, mítingeken veszek részt. Egy-másfél órát blogolok, és mivel úgyis megkérdeznék a kommentezők: igen, lemegyek a konditerembe is, csapatok egy-két börtönszettet.

szleng1

Mérnöki munkád van, pedig német szakot végeztél.

Ja, röhögök is mindig, amikor megy a bölcsészoltás, hogy a bölcsész diplomával nem lehet semmit elérni. Az a hozzáállásom, hogy ha valaki valamiben tehetséges, és képes folyamatosan tanulni, bármi lehet belőle. Az egyetemen tanultunk nyelvészetet, tehát nem kamuztam teljesen, de azért nálam a nyelvészet az álca része. Az érdekes viszont, hogy kiderült, ha előállsz azzal, hogy te nyelvész vagy, és népszerű is leszel, akkor egy idő után referenciapontként, nyelvészként hivatkoznak rád.

Itt az Indexben nagy találgatás ment, hogy ki lehetsz. De nem csak nálunk. Amikor Balázs Géza nyelvész a tévében beszélt a blogról és a Szlengblog-könyvről, azt mondta, kétségei vannak a személyedet illetően. Szerinte nem külföldön élsz, és ki fog derülni, hogy a Nyelvész Józsi álca mögött valaki aktívan író ember van. Nehezen hiszik el az emberek, hogy valaki akkor is írhat frappánsan, jól, ha nem gyakorolt vagy nem az a munkája.

Ez a klasszikus újságírói, írói sovinizmus, amikor azt gondolják, hogy a szakmán kívül senki nem alkothat jót. Ennek a gondolatnak sallert is akartam adni ezzel az interjúval, hogy ébredjenek fel, szakmán kívülről is lehet. Én csak saját indíttatásból, és az internet iránti szeretetből írtam.

Naplót sem írtál?

De, de elég hamar abbahagytam, valószínűleg azért, mert nem kommentelte senki.

És hol írtad, vagyis hol nőttél fel?

Mindenki azt hiszi, hogy Tokodon, de azt csak előhúztam a kalapból, hogy titokzatosabb legyek. Valójában Táton, ami Tokod mellett van. Esztergom és Dorog is közel van, Dorog szerintem Magyarország egyik legjobban lepukkant lakóhelye. Oda jártam suliba, az ország egyik legalantasabb gimnáziumába.

A karaktereid, például a vén szarzsák Gyulabá vagy a csicska Kisnovák akkor Tátról és Dorogról valók?

Persze. A Kisnovákot nagyrészt magamról mintáztam, szóval mielőtt bárki magára ismer, és felháborodik, vegye ezt is észre. Amúgy rengeteg állatok királya van, akiket dokumentálni akarok. Felfoghatjuk modern néprajznak is. A karaktereim nagyrészt a Google előtti időkből, Magyarországról jönnek, de azóta is kapok sztorikat, és rendkívül fogékony is vagyok rájuk. Próbáltam elvontabb archetípusokat formálni belőlük, de őket mind az élet ihlette, így sokan tudnak hozzájuk viszonyítani, vagy úgy érzik, ismernek valakit, aki ilyen. Ez az egyik hajtómotorja a blognak, hogy leírja a valóságot. A modern társadalmat, ha nagy szavakat akarunk használni.

Tudják a Google-nél, hogy te vagy Nyelvész Józsi?

Igen. Örülnek neki, hogy aktívan foglalkozom a webbel. Sokan vannak ezzel így a Google-nél, de az én példám közöttük is egyedülállónak tekinthető. Nagyon sok internetezőt sikerült boldoggá tennem.

De akkor miért akarod abbahagyni a Szlengblogot? Azt mondtad, ez év vége felé befejezed.

Egyelőre kihajtottam belőle mindent, amit lehet. Nem akarom feltétlenül erőltetni. Próbáltam az utóbbi hónapokban több érdekes dolgot belevinni: amerikai szlenget, történeteket, facebookos aktivitást, és még vannak ötleteim, de nem akarom, hogy monoton vagy unalmas legyen.

A rajongók fel fognak hördülni, ha ezt meghallják.

Lehet, hogy nem fogják hagyni. Ha nagy lesz a felhördülés, akkor lehet, hogy folytatom egy kis pihenés után. Most úgy gondolom, hogy év végéig tovább szövöm a történeteket, mindenki megkapja, amit érdemel és egy óriási cliffhangerrel abbahagyom. Utána meglátjuk.

Mint rajongó kérdezem: mi lenne, ha nem hagynád abba? Vagy úgy látod, hogy csökken a népszerűség?

Szó sincs erről. A görbe folyamatosan felfelé mutat. Ha folytatnám, akkor is, ha lassabban, de növekedne. De ha abbahagyom, felépül egy várakozás az olvasókban, és amikor újrakezdem, kirobban a blog körül felhalmozódott feszültség. Nem baj, ha kicsit mérgesek lesznek. Ha lesz második évad, akkor pozitívan fognak hozzáállni.

Nem arról van szó, hogy egyszerűen unod a Szlengblogot?

Nem, egész életemben tudnám csinálni. Lehetetlen megunni. Gyakran előfordul, hogy írok és hangosan, kiborulva felröhögök. Akkora állatságokat írok, hogy sokszor én sem bírom megállni. Nyugdíjig tudnám csinálni, sőt, akkor igazán. Több időm lenne.

És a Szlengblogon kívül mivel szórakoztatod még magad? A Google nem egy hagyományos értelemben vett multi, de nyilván rengeteg energiádat felemészti, a munkán kívül naponta több órát blogolsz. Ezen kívül van még időd bármire?

A Szlengblogot is munkának fogom fel, a saját magam által felállított szabályok alapján. Tehát abból is kell néha kikapcsolódás. Régebben nagyon sokat utaztam. A Google előtt nem is voltam más kontinensen, a kiküldetéseket is bírtam, főleg Indiában és az USA-ban. Mostanra az utazásból kicsit csömöröm lett, sok volt a céges és magánút is. Fél éve megházasodtam, azóta inkább otthon vagyok a feleségemmel, vagy az internet előnyeit élvezem.

Milyen szabályokat állítottál fel magadnak a blogoláshoz?

Eleinte kevésbé tudatosan, aztán már tudatosan hoztam létre a tartalomra vonatkozó szabályokat. Az a szleng, amit én annak tartok. Ez a törvény. Amit közlök, az legyen a mindennapi életben használt, reális és ütős szleng, és ne legyen öncélúan alpári. Nem probléma, ha elmond valamit a magyar kultúráról, valóságról, aktuális eseményekről. Minden mondjuk ötvenedik bejegyzés lehet poén, mint a donaldkacsázik például. Fontos, hogy megtartsam az arányokat, ne menjen át a blog hülyegyerekbe. Beküldik például a dirty sanchezt , vagy a houdinit, hülyegyerekesen szexuális tartalmú szlengeket, ilyeneket nem közlök le.

szleng2

Mit tervezel a Szlengblog után?

Annyi tervem van, hogy öt blogot is tudnék húzni egyszerre. Ki kell választanom közülük a legérdekesebbet. Olyan dolgot szeretnék, ami a szlengnél is több olvasót elér, és ami most hiányzik a magyar webről. Vagy a szleng továbbfejlesztett változata vagy valami olyan tartalom lenne az ötletem, ami a magyar netezőkre releváns, és mondjuk a weird angol kifejezéssel írható le. Például olyasmi, mint a Dark Roasted Blend vagy az EnglishRussia nevű oldalak. Kevés olyan ember van, aki ezt szórakoztatóan meg tudná írni magyarul úgy, hogy az emberek a napi kávéjuk mellé el tudják fogyasztani. Ez csak az egyik ötletem a sok közül. Elindítok majd mondjuk kettőt, és meglátom, hogy tetszik az olvasóknak.

Van egy havi fixed egyébként, amire a nyelvészjózsiságból számíthatsz?

Nincs havi fix, de a könyvből és a hirdetésekből rendszertelenül ugyan, de az utóbbi pár hónapban már befolyik egy tisztességes összeg. De mivel ez a hobbim, akkor is csinálnám, ha csak veszteségem lenne vele. A blogból érkező összeget átutalom a szüleimnek.

A Google-re az utóbbi időben mintha rájárna a rúd. Csak februárban nagyot bukott a Buzz szociális háló, beperelte a céget Xerox, és megvádolták azzal, hogy manipulálja a keresési listáit. Azt mondták, a Google a saját érdekeltségi körébe tartozó oldalakat a reálisnál jobb  helyen szerepelteti. Mivel a keresési minőséggel foglalkozol, az utóbbi a közvetlen munkaterületedet is érintheti.

A Google találati listája épp azért jó, mert független, nem kedvez senkinek. A legrelevánsabb találatokat adja. Elképzelhetetlen egy sikeres dolognál, hogy valaki ne rúgna bele, vagy ne mondaná, hogy ez egy szar. Így van ez a Google-lal és a Szlengbloggal is.

Videócseten beszélgetünk, egy fehér függöny előtt állsz, akárhol lehetsz. A Szlengblogos emailcímen már sokat leveleztünk, de soha nem találkoztunk személyesen. Mivel érvelsz a kétkedőknek, akik nem hiszik el, hogy te vagy Nyelvész Józsi? És hogy Nyelvész Józsi nem más, mint Nebehaj Viktor?

Egyrészt a blogomon ki fogom tenni ezt az interjút, és a blogszabályzatban a nevemet is leírom. Akinek ez sem elég, jelöljön Facebookon vagy Twitteren Nebehaj Viktorként. Ott privátban kaphat tippeket, hogy mi lesz holnap kinn a blogon.

Mi lesz holnap kinn a blogon?

A ledílel szócikk. Egy ideje már le akartam közölni.

A Szlengblog számokban

  • Napi látogatások: 4000-7000 között (15000 - 20000, ha nagyon jó a poszt )
  • Látogatók 2009-ben: 1 218 820
  • Oldalletöltések 2009-ben: 2 599 195
  • Átlagos Szlengblog-olvasással töltött idő: két és fél perc
  • Posztok: 760+
  • Best of posztok:
  1. Raj
  2. Donaldkacsázik
  3. Gyulabá
  4. Dubajozik
  5. Motorcsónakozás
  • Józsi kedvenc posztjai:
  1. Töltőn van
  2. Fegyencjárat
  3. Cigányhifi
  4. Kapcsi
  5. Esztergomi látkép
  • Pénz témája:

Hirdetésekből eddig: pár tízezer forint

Pólókból eddig: pár tízezer forint

Könyvből eddig:  Józsi nem nyilatkozott pontosan, de azt elmondta, hogy ez az összeg nagyobb mint a másik két bevételi forrás (700 eladott könyv).