Óriási fekete férgek Debrecenben

2010.03.09. 13:20
Genezis-projekt néven nyílt meg Berszán Zsolt kiállítása csütörtökön a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központban.

Az élet és az elmúlás gondolatát, az embernek életet adó és testét lebontó apró organizmusokat jelenítik meg egyedülálló módon, ipari alapanyagok felhasználásával az erdélyi Berszán Zsolt festészetet és szobrászatot ötvöző műalkotásai, amelyekből a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központban (Modem) csütörtökön nyílik tárlat Genezis-projekt néven.

Berszán Zsolt a kiállítás keddi sajtóbejárásán elmondta, hogy a tárlat nemcsak azért fontos számára, mert az első önálló magyarországi kiállítása, hanem azért is, mert ilyen formában és ennyi művét még soha nem mutatták be.

Fekete féreg

A csíksomlyói művész alkotásainak bemutatásakor felhívta a figyelmet arra, hogy művészetét évek óta a fekete szín és a féregmotívumok dominálják. Habár első ránézésre nehéz lehet megemészteni azokat, mégis figuratív művekről van szó, amelyek főleg építési szilikonból készülnek.

Ez az anyag - amelyet tudomása szerint csak egy orosz képzőművész használ rajta kívül - egy alternatív életformát fejez ki, akárcsak a féreg, amely amellett, hogy mindent szétrág, át is alakítja az anyagot, élettel tölti meg azt - fogalmazott Berszán Zsolt.

"Az alkotásaimnál mindig nyitva hagytam bizonyos kérdéseket: legtöbb művemet lehet elmúlásként, de lehet a gyógyulás vagy a születés aktusaként is értelmezni" - mondta, miközben egy betonkoporsóban fekvő emberalak köldökzsinórját feszítette ki a hallgatóság felé.

A mintegy kéttucatnyi alkotást megjelenítő debreceni kiállítás további sajátossága, hogy az eddigi két romániai tárlattal szemben itt egy helyspecifikus installáció is megtekinthető. A Modembe épített, elsőre barlangot idéző szilikon szoba a "magát az univerzum közepének érző embert" helyezi be egy másik organizmus belsejébe, hangsúlyozva esendőségünket.

Határon túli művészek

Gulyás Gábor, a Modem igazgatója a rendhagyó tárlatvezetést követően elmondta: az intézmény legfontosabb, a határon túli magyar képzőművészetet érintő kapcsolata a kolozsvári képzőművészeti egyetemmel áll fenn, amelynek keretében kétévente egymás városaiba szerveznek tárlatokat, habár a mostani kiállítás nem ennek a sorozatnak a része. Az idén a Modem két tárlattal jelenik meg Kolozsváron, jövőre pedig egy közös projektet szerveznek. Az igazgató hozzáfűzte, hogy keresik a kapcsolatot a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemmel, hiszen ott az idén indul kurátor képzés, amely hazánkban jelenleg nincs.
A Genezis-projekt című tárlatot március 11-én Kelemen Hunor, Románia oktatási minisztere nyitja meg, az érdeklődők pedig június 20-ig látogathatják azt.