Tizenöt százalékot bukott a könyvpiac

2010.03.11. 12:26
Tizenkét év után először tavaly költöttünk kevesebbet könyvre. Ha az inflációt és az akciók miatti bevételkiesést is beleszámítjuk, akkor a visszaesés 15 százalékos is lehet Magyarországon. Ugyanakkor nőtt a forgalom a szépirodalmi és gyerekkönyvek piacán.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének (MKKE) adataira hivatkozva a Népszabadság azt írja, hogy míg 2008-ban 67,6 milliárd forintot költöttek könyvekre a magyarok, addig tavaly csak 64,1 milliárdot. A 4,1 százalékos inflációval számolva a visszaesés mértéke meghaladja a 9 százalékot, de ha az árleszállítások, akciók miatti bevételkiesést (4-5 milliárd Ft) is számoljuk, akkor a visszaesés a 15 százalékot is elérte 2009-ben. Az MKKE a könyvpiac több, mint 90 százalékát adó 185 cég adatait becslésekkel egészíti ki.

A napilap szerint 1997 óta folyamatos növekedést könyvelt el a könyvszakma, de az már jóval a válság előtt, 2006-tól érzékelhető volt, hogy közeledünk a növekedés határaihoz, többen pedig könyves túltermelési válságról kezdtek beszélni. Tavaly aztán bekövetkezett a fordulat, amit a forgalom zsugorodásán túl a megjelent új címek csökkenése és a példányszám visszaesése is bizonyít. Jellemző, hogy még az Alexandra Kiadó is felére csökkentette új műveinek számát.

Fejős Évát szépirodalomnak számítják

A válság ellenére nőtt a forgalom a szépirodalom, valamint a gyerek- és ifjúsági irodalom körébe tartozó könyveknél, viszont jelentős a visszaesés az ismeretterjesztő kiadványoknál és a tudományos műveknél. Az előbbiek közel 1,5 milliárdos, az utóbbiak csaknem 900 milliós piacvesztést szenvedtek el – nyilatkozta a Népszabadságnak Zentai Péter László, az MKKE igazgatója. "Hasonló válságot él át a művészeti kiadás is, ha folytatódik a jelenlegi tendencia, akkor két év múlva akár el is tűnhet a hazai piacról" – mondta Gál Katalin, a Vince Kiadó vezetője, a könyves egyesülés alelnöke.

Több szakmabeli szerint a szép- és gyerekirodalmi bővülés az olvasási szokások átrendeződésének, a lektűrök, szórakoztató művek iránti nagyobb keresletnek tulajdonítható. Ezt látszik alátámasztani a négy nagy könyvterjesztő cég (Alexandra, Bookline, Libri, Líra) tavalyi éves toplistája. Ezek élvonalában vannak Stephenie Meyer vámpírkönyvei, Dan Brown bestsellerei, Csernus Imre, Fejős Éva kötetei, de feltűnik a tízes listán többek között Coelho, Müller Péter és Vujity Trvtko is, viszont Spiró-kötet és Ulickaja-regény egyedül a Líra listáján található. A teljes toplistát itt nézheti meg.