Halász Péter magáévá teszi a Műcsarnokot

2010.03.15. 15:33
Halász Péter halála előtt felravatalozta magát a Műcsarnokban, most szellemként újra elfoglalja. 24 órás filmet készítettek az emberről, aki maga volt a színház. Háromnapos kiállításon ünneplik meg őt.

2006. március 10-én halt meg a fontos és népszerű színházi ember, Halász Péter, aki egyszerre volt színész, rendező, író és halászpéter. Nehéz megmagyarázni, hogy ez mit is jelent, de március 19. és 21. között 48 óránk lesz arra a Műcsarnokban, hogy közelebb kerüljünk a megoldáshoz. A Halász 24 színháztörténeti jelentőségű kiállítás.

A súlyos betegségben szenvedő Halász utolsó kívánsága volt egy 24 órás film, amit az utolsó időben vele lévők, a 37. Magyar Filmszemle fődíját elnyerő Herminamező-beli munkatársai, köztük Novák Erik és Juhász András igyekeznek megvalósítani. Mert "utolsó kívánsággal nem szívesen szórakozik az ember". Feladatuk nem könnyű, a Budapesten és New Yorkban is komoly életművet létrehozó, az alternatív színházi életben mozgó Halász sok előadását rögzítették, werkfilmeket is készítettek, a vágás és a bemutatás nem egyszerű. Például alig pár nappal a Műcsarnok elfoglalása előtt érkezik New Yorkból egy vincseszternyi felvétel. A 24 órás film összegyűjt sok mindent a 60-as évek felvételeitől a műcsarnokos performanszig, amikor Halász felravatalozta magát. De lesznek werkfilmek, New York-i próbák és előadások, szétcsúszások, hippikultúra, és lesz próba a Katona József Színházban.

Négy teremben hatórás csúszásokkal vetítik folyamatosan a filmet. Maguk a szervezők sem hiszik, hogy bárki egyben végig nézi, az 500 forintos belépő lehetővé teszi, hogy bármikor visszamenjünk.

A Műcsarnok ezervalahány négyzetmétere úgy szól majd Halász Péterről, mint a Bazilika Istenről. Miközben Novákék célja valami más: "Egyáltalán nem személyi kultuszt akarunk teremteni, csak szeretnénk bemutatni őt, és összegyűjteni a munkáit."

Halasz1

Lesz fotókiállítás, felolvasószínház, koncertek és filmvetítések is, és nonstop adják Najmányi László The Man Who Was a Theatre című filmjét. Najmányi az esemény zárásaként átadja a Halász Péter emlékére 2009-ben általa alapított Theatrica Vitae-díjat Surányi Nóra színésznőnek, a Les Fleurs du Mal társulat tagjának, a Bünti című lakásszínházi előadásban nyújtott példa értékű alakításáért.

A TÁP Színház előadással készül, Vajdai Vilmos hanginstallációjával Halász Péter hangjaiból a lakásszínház díszlet rekonstrukciójában. Halász több darabját is felolvassák. Izgalmasnak tűnik még, hogy szabadon lehet játszani a Herminamező–Szellemjárás című film eredeti díszletével, amit kamerákkal kivetítenek a falra is.