Kulka János Lear király lesz a fesztiválon

2010.03.22. 10:35 Módosítva: 2010.03.22. 10:35
Megint színes kulturális hellyé alakult Budapest, március 19. és április 5. között Budapesti Tavaszi Fesztivált tartanak Nemzetközi Színházi Fesztivállal együtt. Néhány programot ajánlunk, hiszen az úgynevezett magaskultúra sem ijesztő: komolyzene, balett, színház, kiállítások.

Harmincadik alkalommal rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált, a fesztiváligazgató Zimányi Zsófia szerint szolidan ünnepelnek.

Fesztivál a fesztiválban a Nemzeti Színházzal közösen megrendezett nemzetközi színházi, aminek van magyar premierje is: Gothár Péter Kulka János főszereplésével rendezte meg a Lear királyt, amit Varró Dániel fordított újra. Tavaly a híres orosz rendező, Lev Dogyin darabját láthattuk ugyanitt, most Bodrogi Gyula, Schell Judit, Alföldi Róbert és Gálffi László játsszák a lányai javára az uralomról lemondó király drámáját. A Horvát Nemzeti Színház Turbo Folk című darabja a híres balkáni zene ritmusára hangolja társadalomkritikus darabját.

A Kennedy-család igaz történetét is megismerhetjük a hamburgi Thalia előadásában, ráadásul a családtörténet 160 évét Luk Perceval királydrámaként ábrázolja. A hatalmas, 210 perces előadást komoly kutatómunka előzte meg.

Ha már a Kennedyk: a szuper hegedűművész, Nigel Kennedy a BTF-en barokkot kever dzsesszel, Bachot Duke Ellingtonnal, itt meg éppen egy másik előadása látható:

Az őszi fesztivál egyik legérdekesebb darabja volt a Münchener Kammerspiele vendgjátéka, 200, Rohoncon legyilkolt magyarról szólt a darabjuk. Most egy zsidó tanítóról és négy gyerekéről mesélnek, a leírás alapján szörnyű hangulatú családdrámát várhatunk. Az Operában Vidnyánszky Attila rendezi meg Erkel Bánk bánját a közéletiség és magánélet konfliktusaként. Igyekezete szerint minden rárakódó hagyománytól megszabadítja a darabot, ami lehetetlen, de jól hangzik.

A BTF kiemelt vendége Dánia. Elhozzák a királyi balettet, egy jó hírű és eredeti színházi társulatot (Hotel Pro Forma), kórust és kamarazenekart is, és a vendégség része lesz egy kiállítás a Ludwig Múzeumban. A Hotel Pro Forma előadása tényleg elképesztően szép és játékos.

A teljes programból itt válogathatják ki mindazt, ami érdekli önöket.