Shakespeare szemétdombján turkálnak

2010.04.08. 11:59
William Shakespeare egykori házának szemétdombját is feltárják brit régészek, akik eddig egy cserépedényt és egy pipát találtak.

Shakespeare 1597-ben tért vissza szülővárosába, Stratford-upon-Avonba, ahol egy ingatlant vásárolt. A házat 250 éve, 1759-ben bontották le - írja a The Daily Telegraph.

A Birminghami Egyetem régészei az egykori ingatlan területén három helyen folytatnak ásatásokat, ezek egyike a lakóépület háta mögött lévő valamikori fűszerkert.

William Shakespeare
William Shakespeare

"A korabeli iratokból tudjuk, hogy itt élt Shakespeare, ám gyakorlatilag alig van valamilyen adatunk az épület elrendezéséről, s az akkori kertről" - hangsúlyozta Kevin Colls régész, aki szerint a feltárások során megtalálhatják az épület alapozásának maradványait, valamint tárgyi leletek is előkerülhetnek.

A feltárások során eddig néhány cserépedény-maradványt és egy eltört agyagpipát találtak.

Stratford-upon-Avon
Stratford-upon-Avon

"A legkisebb edénytöredék is értékes adatokat szolgáltathat a drámaíró életéről, általuk esetleg megtudjuk, hogy mik voltak Shakespeare kedvenc ételei-italai" - vélekedett Kevin Colls. A kutatók arra is remélnek bizonyítékokat szerezni, hogy Shakespeare itt írta híres drámái némelyikét.