A mesebeli Kopaszon a virág se segít

2010.04.15. 07:23
Virágot osztott a Táp Színház akciócsoportja (TACS) kedden délután, mert Budapest virágváros. Az Astoriánál örültek, kivéve egy mesebeli Kopaszt, de pont az ilyeneket kell megszelídítenie a művészetnek, nem? A tömegbe lövik a kultúrát.

Virággal ajándékozta meg az Astoria kereszteződésében az autósokat a Táp Színház újonnan létrejött akciócsoportja, a Táp Akciócsoport (TACS), ami amellett, hogy kedves gesztus, rögtön megmutatta, mi szükség van az ilyen akciókra. Meg kell szelídíteni az embereket.

Ilyen virágokat osztogattak

Egy pethyüdt testű, ám nagydarab, sztereotipikus, mesebeli gonosz Kopasz jött a táposokhoz dühödten. Hogy miért raknak virágot az Astoriánál tizenöt perce buszsávban álló Seatjára. Mert ő nem buzi, neki nem kell virág. Kedvességből, örüljön neki, hangzott el, de a Kopasz megvillantotta ujjnyi vastag nyakláncát, és ekkor tényleg azt kellett hinni, hogy ez a koncepció része, a Táp lelke, Vajdai Vilmos rendezte bele a performanszba azb egészet, mert ilyen csak a tévében van, illetve a politikai karikatúrákban.

A Vajdai Vilmos által létrehozott Táp Akciócsoport az utcára vitte a színházat, és a továbbiakban ezt viszonylag rendszeresen teszi majd. Mert mint mondják: "Új irányokat nyitunk. A színházat kiengedjük az utcára, mint egy veszett kutyát, hogy harapja meg a nézőket. Ha nem jönnek be a színházba, múzeumba, majd mi kimegyünk az utcára, és megfertőzzük őket. Tömegbe lőjük a kultúrát.”

Részlet a Táp Akciócsoport kiáltványából

A Táp Akciócsoport (TACS) a Táp Színház keretein belül egy vizuális művészeket egybegyűjtő újonnan alakult csoport, amely főleg köztéri akciókat, performance-okat szervez és alkot. Jelmez és díszlettervezők, képző és iparművészek a TápSzínház alkotóival közösen dolgoznak művészeti projekteken. A színház és a képzőművészet együttes erővel, egymást kiegészítve szólítja meg az utca emberét, bevonja, részévé teszi, és felhívja a figyelmét arra, hogy a művészet valóságos, mindenkit érintő utcai kérdésekkel foglalkozik játékos módon.

A Táp Színház arról ismert, hogy próbára teszi a színházat, például van egy előadásuk, a Minden rossz varieté, amiben bárki felléphet, legyen akármilyen tehetségtelen, mert a rossz színházat is ünnepelni kell, ha már mindenki görcsösen ragaszkodik a jóhoz és széphez. De van alvószínházuk is, így nem okozott óriási meglepetést, amikor kitalálták, hogy a színházat az utcára viszik, ahogy tette például Schilling Árpád a Krétakörrel vagy Dömötör András a nyáron. Az utca megfelelő terep, vannak lelkek, akiket igenis ütköztetni kell a kultúrával, szokják csak.

Budapest virágváros volt az akció neve, amelynek keretében virágokat, konkrétan árvácskákat ültettek a motorháztetőre a táposok. Az autósok persze kicsit értetlenül szedték be a virágokat, de egy taxis például hosszan mosolygott, majd kezében tartva az árvácskát indult tovább. Ha valakit érdekelnek az ilyen akciók, akkor érdemes a Táp akciócsoport blogját figyelni a következőről.