A világ legjobb étterme Dániában van

2010.04.27. 13:28 Módosítva: 2010.04.27. 13:28
A világ legjobb éttermének étlapján pézsmatulok, füstölt velő, fogas, éretlen fekete bodza, szárított kagyló és vízitorma is található. A séf az előző legjobbtól igazolt át.

A brit Restaurant Magazine évente felállítja a világ ötven legjobb éttermének rangsorát. A lap Londonban tette közzé a 806 séf, vendéglős, szakújságíró és élelmiszer-szakértő alkotta testület szavazása nyomán született legújabb listát. Paul Wootton, a magazin szerkesztője hangsúlyozta: az idei lista azért izgalmas, mert jelzi, hogy mennyi fiatal, dinamikus séf gazdagítja új ötletekkel a világ gasztronómiáját.

A Noma lett a legjobb

A Noma újszerű skandináv konyhát kínál vendégeinek. A spanyolországi elBulliból átigazolt 32 éves séf, René Redzepi többek között pézsmatulokkal, füstölt velővel, fogassal, éretlen fekete bodzával, szárított kagylóval és vízitormával kápráztatja el az ínyenc közönséget. A kikötői raktárból átalakított étterem persze nem a semmiből került elő, tavaly már a harmadik helyet foglalta el a rangsorban.

Az elBulli most a második, a The Fat Duck (Kövér Kacsa) a harmadik az idén. Séfjeik, Ferran Adria (elBulli) és Heston Blumenthal (Kövér Kacsa) a molekuláris gasztronómia úttörőiként vívtak ki maguknak elismerést. A tudomány eszközeivel fejlesztenek ki új technikákat fogásaik megkomponálására. Többek között folyékony nitrogént, centrifugát, precíziós műszereket használnak forró zselék, grillezett gyümölcsök és olyan újdonságok előállítására, mint a sárgadinnye-kaviár.

Az évtized séfje

Adria januárban bejelentette, jövőre két évre bezárja a boltot, mert szeretné megírni szakácskönyvét azokból az ételkülönlegességekből, amelyek konyháját világhírű gasztronómiai műhellyé tették. A Restaurant Magazine érdemei elismeréséül az idén alapított Az évized séfje címet adományozta neki.

A legjobb tíz étterem között négy spanyol szerepel. Ázsia legjobbja a 24. helyre került Les Creations de Narisawa japán étterem. Az ötvenbe bekerült még két ausztrál vendéglő - mindkettő Sydneyből -, és a kilencéves múltra visszatekintő ranglista történetében először egy mexikóvárosi is.