Csaltak az est.hu szavazásán

2010.05.06. 12:24
Technikai visszaélések miatt érvénytelenítették a 2010 Vendégbarát Múzeum szavazás eredményét, a szimpatizánsoknak újra le kell adniuk voksukat.

Május 2-ig lehetett leadni a szavazatokat a múzeumokra, de az eredményt megsemmisítették a pályázatot kiíró intézmények, mivel a szavazatok összesítése és a műszaki adatok kiértékelése után alapos a gyanú, hogy a biztonsági intézkedések ellenére a voksolás során technikai visszaélések történtek.

"Úgy vettük észre a csalást, hogy azonos ip-címekről, egy időben hihetetlen mennyiségű szavazat érkezett egyes múzeumokra.  Feltehetően gépi szavazások történtek, ezeket azonban bizonyítani nem tudjuk" - nyilatkozta az Indexnek a szervező Magyar Turizmus Zrt. marketing vezérigazgató-helyettese. Szűcs Balázs nem kívánta elárulni, hogy a dömpingszavazatok mely múzeumoknak kedveztek.  A társaság a szavazás ösztönzése érdekében nem alkalmazott regisztrációt, a ma újra indult voksoláshoz azonban már szükség lesz erre.

Kétmillió forintnyi hirdetésért csaltak

A szavazatokat most is az est.hu-n lehet leadni május 13-án éjfélig. Szavazni három kategóriában lehet: az évente 30 ezer látogató feletti, az évente 5 és 30 ezer közötti látogatottságú, valamint az éves szinten 5 ezer látogató alatti kategóriában. Az ünnepélyes eredményhirdetés május 15-én lesz a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Múzeumi Világnap alkalmából rendezett Múzeumok Majálisán. A legmagasabb kategóriában 2 millió forint, a két kisebben 1,5-1,5 millió forint értékű promóciós támogatást lehet nyerni.

A Magyar Turizmus Zrt. - az Oktatási és Kulturális Minisztériummal, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal és az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkárságával közösen - 2007-ben indította el a Vendégbarát Múzeum Programot. A kezdeményezés célja, hogy minél többen megismerjék azokat a múzeumokat, amelyek programkínálatuk bővítésével, újszerű, kreatív, interaktív bemutatási módszerek bevezetésével segítik az ismeretek bővítését.

Tavaly a közönség szavazatai alapján az évi 5 ezres látogatottsági kategóriában az orfűi Malom Múzeum, az 5 és 30 ezer közötti éves látogatói szám kategóriában az esztergomi Duna Múzeum, a legnagyobb látogatottságú intézmények közül a Sóstói Múzeumfalu nyerte el az elismerést, amely pénzjutalommal is jár.

Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO 1977-ben avatta május 18-át Múzeumi Világnappá, azaz a közgyűjtemények és a múzeumok nemzetközi ünnepévé.