Meghalt a Conan-festmények atyja

2010.05.11. 14:41 Módosítva: 2010.05.11. 15:32
Frank Frazetta illusztrátor, a nagy mellű amazonok mestere, számos könyvborító, moziplakát és lemezborító kultikus rajzolója szélütésben halt meg a floridai Fort Myersben. 82 éves volt.
Frank Frazetta önarcképe
Frank Frazetta önarcképe

Frank Frazetta menedzserei, Rob Pistella és Steve Ferzoco hivatalosan is megerősítették a hétfő esti hírt: a 82 évesen elhunyt művész halálának oka szélütés, stroke volt, írja az Arts Beat . Az idős illusztrátor vasárnap, egy családi anyák napi vacsoránál lett rosszul, mentőknek kellett kórházba szálítani. Ez már a harmadik szélütése volt, nem tudták megmenteni az életét.

A brooklyni születésű Frazetta a sci-fi és fantasy élet egyik legmeghatározóbb vizuális kultúrharcosa volt. Csatabárdos barbárjai, nagy mellű amazonjai (ezen belül is a Conant, Vampirellát és a Mars hercegnőjét ábrázoló képei) a 70-es évekre kultikus magasságokba emelték. Leghíresebb borítófestménye, az 1967-es Conan, a hódító 1 millió dollárért kelt el tavaly novemberben egy árverésen.

Frazetta már 16 évesen, 1944-ben hivatásos rajzolóként dolgozott western, fantasy és történelmi témájú képregényeken. A nagy áttörést a 60-as években érte el, amikor rábízták a Robert E. Howard-féle Conan-történetek és az Edgar Rice Burroughs-regények papírfedeles újrakiadásainak borítóit. Innentől kezdve ő lett a sword&sorcery stílus egyik iskolateremtője, akinek a tigriseket sétáltató, bikinis amazonjait és a Marson karddal szörnyeket aprító hőseit több száz kép közül is könnyen fel lehet ismerni. Itthon a Galaktika 45. számának borítóján láthattuk az 1966-os Spider-Man című festményét.

A 60-as évektől Hollywoodból moziplakátok festésével bízták meg, ő készítette többek között a Vámpírok bálja és A vesszőfutás posztereit. A 70-es években heavy metal-fronton is kitört a sword&sorcery-őrület, és a nagy pallosú barbárok a lemezborítókra költöztek. Frazetta leghíresebb képe, a 73-as The Death Dealer a Molly Hatchet Molly Hatchet című albumán köszönt vissza. A művész 1983-ban a filmgyártásba is belekóstolt: író-producerként és jelmeztervezőként jegyzi a Tűz és jég című, kultikus animációs filmet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport