Budapesti művész nyerte el az I. Székelyföldi Grafikai Biennále fődíját

2010.05.20. 14:15
Egy budapesti képzőművész, Fürjesi Csaba nyerte el Születés című alkotásával az I. Székelyföldi Grafikai Biennále fődíját.

A Krónika és az Új Magyar Szó című erdélyi napilapok csütörtöki számukban a Sepsiszentgyörgyön először megrendezett képzőművészeti esemény gálaestjéről tudósítva felidézik, hogy a szervezők - a romániai Kovászna, Hargita és Maros megyék önkormányzatai, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, valamint a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ - idén márciusban hagyományos és kísérleti grafika kategóriában hirdetett versenyt, amelyre az elmúlt öt évben készült alkotásokkal nevezhettek romániai és külföldi képzőművészek.

A kiírásra tizenegy ország alkotói mintegy hétszáz művel jelentkeztek, a zsűri kétszáznegyvenöt munkát válogatott be a vándorkiállításra, és mintegy hetvenet a biennále katalógusába. Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, a zsűri tagja szerint a biennále anyaga technikailag igényes, változatos munkákból állt.

Az első grafikai biennále egyszerre hagyományőrző és hagyományteremtő - hangsúlyozta Kelemen Hunor romániai kulturális és örökségvédelmi miniszter, a rendezvény fővédnöke.

Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója elmondta, hogy az 1980-as, 1990-es években Sepsiszentgyörgy Románia egyik legfontosabb avantgárd művészeti központja volt, hiszen a Baász Imre nevével fémjelzett Médium kiállítások nemcsak az országos, hanem a nemzetközi porondon is kiemelkedő szerepet kaptak. A mostani szemle az igazgató szerint méltó Baász Imre szellemi hagyatékához - olvasható a romániai magyar lapokban.