Pécs kulturális főváros szebb, mint valaha

2010.05.21. 12:21
A pécsi kulturálisfőváros-programokat zabálja a média, a megnyitó hatalmas sikert aratott, az ikongyűjteményről nem lehetett kizavarni az újságírókat, a külföldi médiumok napi öt hírben foglalkoznak Péccsel. A kezünkbe került belső jelentés csodás képes fest a vezetők számára, akik szerencsére ritkán járnak az utcán.

Meglepő volt, hogy a félkész pécsi kulturálisfőváros-projektet bemutató videónk után néhány olyan visszajelzést is kaptunk, amelyek a látottak ellenére is állították: Pécsen a kezdeti zavarok után minden rendben van. A reakciókat érthetetlennek tartottuk, amíg el nem juttatták hozzánk azt a belső használatra készült jelentést, amely a Pécs 2010 eredményeiről számol be a program vezetőinek.

Az Előrehaladási jelentés ugyan csak kommunikációs eredményekről számol be a vezetőségnek, de az alábbi idézetekből ennél messzebbre mutató következtetéseket is levonhatunk. Végre értjük például, miért nyilatkoznak fontos pozícióban ülő vezetők olyan nyilvánvaló hülyeségeket, mintha valójában a Marson élnének. Sok esetben valószínűleg azért, mert az alábbihoz hasonló jelentésekből tájékozódnak.

Hatalmas siker

„Hatalmas sikert aratott 2010. január 10-én a Pécs 2010 EKF program megnyitó ünnepsége” – írja a jelentés, amit valószínűleg a helyszínen végzett mosolyszámláló adataira alapoznak. A legtöbb országos médium ugyanis a tényszerű MTI-hír publikálásával oldotta meg a kötelező feladatot, esetleg beszámoltak a miniszterelnök, a polgármester és a kulturális miniszter nyilatkozatairól, de a produkciót elemző vélemény, kritika nem volt jellemző az esemény sajtójára.

A további megállapításokat olvasva nem csak Pécs jelene, de az elmúlt időszak is más fénybe kerül. „A felvezető évek eredményei, szisztematikus építkező munkája 2010 januárjára beérett, s új lendületet vett a január 10-i hivatalos megnyitóval, valamint az azt megelőző nemzetközi sajtótájékoztatóval.”

A jelentés készítői számoltak azzal, hogy a vezetők sosem teszik ki a lábukat az irodájukból, ezért szinte hazardírozva olyanokat írtak, hogy: „A Széchenyi téri infopont egész napos és hétvégi nyitva tartással üzemel. ... az elmúlt negyed évben a Széchenyi téri Pécs 2010 Infopontban 2700 látogató volt.” Látogatásunk során mi csak a kövezetet bontó vagy építő munkásokkal találkoztunk, és semmilyen infopontot nem találtunk a téren. De még ha éppen azon a napon vettek volna ki szabadságot az infopontosok, értelme akkor is megkérdőjelezhető, hiszen látogatóinak száma a kimutatás szerint napi 24 és 39 közt mozog.

Ez a magyarázat nélkül közölt kép valószínűleg azt mutatja be, hogy a világ mekkora része rajong a Pécs2010-ért. Afrikára oda kellene figyelni.

Az Előrehaladási jelentés büszkén tudatja a „lakossági tájékoztató kiadvány” és műsorfüzetek 100 ezres példányszámú megjelentetését. Mi pécsi látogatásunkkor még fizetni is hajlandóak lettünk volna, ha belvárosi hotelünkben találunk bármilyen tájékoztatást az eseményről. Nem reprezentatív, de tanulságos felmérésünk szerint szállásunk recepcióján és környékén semmi nem utalt a Pécs 2010 eseményekre.

Pedig a kommunikációs szakemberek olyan elképesztően nyomulnak, hogy „a hazai sajtólista 54 médiummal bővült 2010. január és március között. Ezek között megtalálhatóak tudományos, önkormányzati és turisztikai lapok; nemzetközi hírügynökségek; internetes hírportálok; televíziók; egyetemi blogok, magazinok, hetilapok, rádiók; országos napilap is.”

És hogy mi az, amire a kommunikációs hadjárat eredményeképpen haraptak az internetes hírportálok és egyetemi blogok? „A megnyitó után a sajtó figyelmét az alábbi rendezvények kötötték le a leginkább:

– a Szliveni Képzőművészeti Galéria „Keresztény művészet” című ikongyűjteménye Pécsett

– a Pécs2010 program részvétele a Hungexpón megrendezett Utazás Kiállításon

– a Pécsi Tavaszi Fesztivál eseményei

Valamennyi esemény, illetve eseménysorozat több száz sajtómegjelenést generált, amelyek döntő többsége elismeréssel vagy tárgyilagosan, a tájékoztatás szándékával szólt a városról és a Pécs 2010 [itt a mondatnak vége szakad.]”.

Az Utazás kiállítás mínuszos hírei után nem meglepő, ha a szerzők a végén megkockáztatnak némi blöfföt is. Megemlítik a neves viamichelin.com portál Európa kulturális fővárosával foglalkozó, új fejezetét. Az oldalon azonban Pécs csak ugyanúgy szerepel, mint a 26 másik magyarországi település, és semmi nem jelzi, hogy ez a város lenne Európa kulturális fővárosa.

Az alábbi mondatot pedig nyilván már viccből tették bele a jelentés készítői: „egyéb internetes oldalakon főként német és angol nyelven naponta legalább 5 aktuális hír található meg Pécsről” - szól a szöveg, elsőként megemlítve a Daily Telegraphot, ahol összesen egy cikk jelent meg a témában.