Hétszázezret ért Churchill szivarja

2010.06.03. 15:35
Az egykori brit kormányfő leveleiért, beszédeinek kézirataiért és szivarjáért közel kétszázmillió forintot fizettek a Christie's szerdai árverésén.

A Churchill-gyűjtemény árverésre kerülő darabjait a Forbes magazin alapítójának unokája, Malcolm S. Forbes Jr. rakta össze több mint 30 év alatt. A licitálók többek közt Churchill levelei és beszédeinek kéziratai között válogathattak.

000 SAPA990226259070

Egy névtelenségbe burkolózó amerikai vevő csapott le a politikus szabadkereskedelemről értekező beszédeinek gyűjteményére, amely 39 500 fontot hozott az eladónak. A becsült ár négyszeresét, darabonként közel 35 ezer fontot fizették két levélért, amelyet a kormányfő titkárának címzett, és amelyben arról írt, hogy Nagy-Britannia semmi esetre sem fogja megadni magát Németországnak. "Röstellem, hogy ilyeneket ír, visszaküldöm magának, hogy égesse el, és törölje ki emlékezetéből" - válaszolta Churchill titkárának arra a felvetésére, hogy a Hitler feletti győzelem reménytelen, ezért engedni kellene a náci vezetőnek.

A vártnál kétszer magasabb áron, 2125 fontért (mintegy 700 ezer forintért) kelt el Winston Churchill Havanna szivarja a londoni árverésen. Churchill tárgyaiért ugyan borsos árat fizettek a vevők, az aukció összbevétele azonban elmaradt az előzetes becslésektől, és megrekedt közel 600 ezer fontnál (kétszázmillió forintnál). További aukciókat idén decemberben New Yorkban, majd 2011-ben Londonban szerveznek a politikus tárgyaiból.