Andy Warhol festett BMW-je Budapesten

2010.06.09. 16:16
A BMW 1975-ben alapított kortárs gyűjteménye számára festette a popart mestere a BMW M1-es sportautót. Nyolc másik műtárgyá lett BMW modellje mellett most az eredeti, 1979-es Warhol-autót is kiállítják a Művészetek Palotájában.

Egy Andy Warhol által festett BMW-versenyautó is megtekinthető a Művészetek Palotájában szerda este megnyíló BMW Art Car kiállításon.

A már hétfő óta látogatható tárlat Warhol 1979-es modellje köré szerveződik, az autó az épület előcsarnokában látható. A New York-i pop-art művész saját kezűleg festette meg a versenyautót az autógyár 1975-ben életre hívott kortárs gyűjteményének negyedik darabjaként - olvasható a BMW Magyarország szerdai közleményében.

Andy Warhol BMW M1-ese
Andy Warhol BMW M1-ese

Gálig Zoltán művészettörténész szerint az autó egyedi részét képezi a BMW Art Car programnak, mivel ez volt az első olyan alkotás, amelyet egy művész teljes egészében saját kezűleg festett. "A korábbi alkotások esetében a művészek az autó 1:5 arányú modelljét tervezték meg, majd segítőik közreműködésével alkották meg a végleges művet" - idézi a közlemény a pop-art szakértőt, aki a kiállítást is megnyitja.

A BMW Art Car program keretében kortárs művészek saját stílusuk alapján alakítottak át autómodelleket, amelyek a müncheni BMW Múzeum állandó kiállítása mellett a világ más neves múzeumaiban is megfordultak, köztük a párizsi Louvre, a velencei Palazzo Grassi, a sydneyi Powerhouse Museum, valamint a New York-i és a bilbaói Guggenheim Múzeum termeiben.

A június 30-ig nyitva tartó budapesti kiállításon a maga valójában csak Warhol autója tekinthető meg, a gyűjtemény további 8 tagját 30 centis modellautók formájában állítják ki.