Elemér
-1 °C
10 °C

Nem lesz operaigazgató Budapesten Holender

2010.06.14. 19:03
Biztosan nem megyek ott tartózkodó, ott lakó ügyvezető igazgatónak Budapestre - cáfolta Ioan Holender, a bécsi operaház leköszönő igazgatója a múlt heti híreket.

Cáfolta Ioan Holender, a bécsi operaház leköszönő igazgatója hétfőn azt a sajtóhírt, miszerint a budapesti opera főigazgatói tisztségéről folytatna tárgyalásokat.

Ugyanakkor azt is elmondta az osztrák rádiónak (ORF) adott nyilatkozatában, hogy Budapesten jelezték: nyitottak volnának a jelenleginél "szorosabb együttműködésre", de még csak "kiforratlan elképzelésekről" van szó. A bécsi direktor jelenleg tanácsadó a budapesti operánál. "Biztosan nem megyek ott tartózkodó, ott lakó ügyvezető igazgatónak Budapestre" - fűzte hozzá.

Holender az ORF-nek elmondta, hogy nemrég kötött meg egy kétéves tanácsadói szerződést a New York-i Metropolitan Operával.

Az Österreich című bulvárlap a múlt pénteken azt írta, hogy Ioan Holender lehet a Magyar Állami Operaház új vezetője és magával hozhatja Budapestre Harangozó Gyulát, a bécsi opera eddigi balettigazgatóját.

A kultúráért felelős tárca államtitkársága akkor azt közölte: az operaélet legkülönbözőbb személyiségeivel tárgyalnak a lehetséges együttműködésről. A Magyar Állami Operaháznál a múlt héten nem kívánták kommentálni az osztrák hírt.

A romániai születésű, egykor bariton énekesként feltűnt Ioan Holender csaknem húsz évig igazgatta a bécsi dalszínházat, Harangozó Gyula - a híres magyar koreográfus, Harangozó Gyula fia - pedig tíz évet szolgált Bécsben, miután előzőleg öt évig volt a budapesti társulat igazgatója.A budapesti operaház jelenlegi vezetőjének, Vass Lajosnak a főigazgatói kinevezése 2012-ig szól, s ő 2010 szeptemberi hatállyal újabb öt évre Keveházi Gábort nevezte ki balettigazgatónak.