Kornélia
1 °C
14 °C

Külföldi dominancia az Aviva-díjon

2010.06.21. 14:17
Németh Hajnal, Esterházy Marcell, Société Réaliste, Tehnica Schweiz, Katarina Ševic és Batykó Róbert a jelöltek közt.

Az idén a Műcsarnok igazgatója által felkért hat jelölő művészeti ágtól függetlenül olyan fiatalokat jelölhetett a díjra, akik legalább három éve alkotnak, és már legalább egyszer volt önálló kiállításuk. A 2010-es Aviva sajátossága, hogy a nemzetközi kulturális élet felé is kinyitotta kapuit, a jelöltek között ugyanis külföldön született, de Magyarországon élő, vagy magyar, de külföldön sikeres művészt találni.

„Az idén a jelölő kurátorok olyan művészek mellett tették le a voksaikat, akik érdeklődésük, kiállásuk és szakmai munkájuk révén már bizonyították eddigi munkásságukkal, hogy a magyar művészet nem állhat meg hazánk határainál” – mondja Petrányi Zsolt. „Akkor van ugyanis értelme alkotni, ha az nemzetközi hírnevet érhet el: a magyar művészetnek ez az egyetlen esélye arra, hogy kilépjen a Kárpát-medencéből” – teszi hozzá az igazgató.

A cél évről évre ugyanaz: új dimenzióba helyezni a kortárs képzőművészetet, megismertetni és megszerettetni azokkal is, akik korábban kevésbé voltak erre nyitottak.

Az idén Páldi Lívia a Műcsarnok főkurátora, művészettörténész; Karvalits Ferenc a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, műgyűjtő; Bencsik Barnabás a Ludwig Múzeum igazgatója; Szűcs Attila a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő Tanszékének adjunktusa; Hornyik Sándor művészettörténész, illetve Hans Knoll galerista és műkereskedő neveztek meg egy-egy képzőművészt. A jelölés érdekes szakmai kihívás, hiszen a kiállítást követően a kurátoroknak egymást kell meggyőzniük majd a nyertesről, saját jelöltjeikre ugyanis nem szavazhatnak.

Az idei jelöltek között van Németh Hajnal, akinek művészetét az összetett és átgondolt audiovizuális kísérletek fémjelzik, amelyek korunk vizuális kultúrájára, látványtársadalmára egyaránt reflektálnak. Jelölője, Hornyik Sándor szerint munkásságának fontosságához és jelentőségéhez nagyban hozzájárul az is, hogy művészete érzékenyen és okosan egyensúlyoz a társadalomkritika, az identitáspolitika és a médiatudatos művészet szempontrendszerei között.

Esterházy Marcell Párizsban élő művészt Karvalits Ferenc jelölte, akinek gyűjteményében több alkotás is megtalálható a fiatal, önmagát a művészeti ágaktól függetlenül elsősorban képzőművésznek definiáló fiatal tehetségtől.

Bencsik Barnabás jelöltjei Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy, akik mint művész-páros 2004 óta dolgoznak együtt Párizsban, s közös munkájukat Société Réaliste néven jegyzik a nemzetközi művészeti színtéren.

Páldi Lívia jelöltje szintén egy csoport, a Tehnica Schweiz, László Gergely és Rákosi Péter párosa. A két művész jelölőjük szerint sajátos, a magyar művészeti életben hiánypótló tevékenységet folytat, részben a választott tematikáik, részben munkamódszerük miatt.

A jelöltek közé került Batykó Róbert fiatal festőművész is, őt Szűcs Attila festőművész, a Képzőművészeti Egyetem adjunktusa választotta ki, mert mint mondja, festőként erkölcsi kötelezettségének érezte festőt jelölni, szakmailag pedig „Batykó Róbert kommunikációs szemétből hoz létre strukturált festői felületet” – indokolt Szűcs Attila.

Végül Hans Knoll galerista egy jugoszláv származású, Magyarországon élő művészt jelölt, Katarina Ševicet, aki Knoll leírása szerint történelmi, társadalmi és intézményi struktúrákat tesz láthatóvá munkáiban.