Az amerikai álom az edinburgh-i könyvfesztivál témája

2010.06.27. 12:04
A világ 50 országából érkező 750 szerzővel várja augusztus közepétől az érdeklődőket az idei Edinburgh-i Nemzetközi Könyvfesztivál, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen irányba halad a világ.

Nick Barley, aki tavaly októberben vette át a világ egyik legnagyobb könyvfesztiváljának igazgatói posztját kilenc év után Catherine Lockerbietől, idén egy kis filozófiai és tematikus fűszerezést is adott az augusztus 14-étől 30-áig tartó rendezvénynek. A könyves ünnep a zenei, színházi és táncprodukciókat felvonultató Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivállal, az alternatív Fringe fesztivállal, valamint a katonai parádéval együtt a világ legnagyobb kulturális művészeti programsorozatát kínálja évente több százezer látogatónak. A könyvfesztivál vendégei között idén négy Nobel-díjas híresség is szerepel, ott lesz például Seamus Heaney ír költő és Joseph Stiglitz amerikai közgazdász.

Az augusztusi rendezvényen alaposan szemügyre veszik az Egyesült Államok idei könyvtermését is. "Úgy vélem, ez rendkívül jó alkalom arra, hogy feltegyük magunknak a kérdést: most vajon az amerikai álom végét éljük, vagy éppen belépünk egy új korszakba. George W. Bush elnöksége után és most, hogy az iraki és az afganisztáni háború lassan a vége felé közeledik, hogyan tud Amerika tovább létezni az új globális környezetben?" - sorolta a könyvfesztiválon is felvetődő aktuális kérdéseket Barley. Hozzátette: regényírók, filozófusok, közgazdászok és újságírók foglalkoznak a mai Amerika témájával, valamint ott lesznek a legfelkapottabb ifjú amerikai írótehetségek is.

A fesztivál közönségcsalogató vendégei között szerepel a Doonesbury képregények készítője, Garry Trudeau, valamint a brit karikaturista, Steve Bell is. A résztvevők köre meglehetősen széles:  a hazájában elkövetett "becsületgyilkosságok" kérdésével foglalkozó jordániai szerzőtől, Rana Husseintől egy dél-afrikai írócsoporton és Chritos Tsiolkas többszörös díjnyertes ausztrál írón át a pakisztáni Fatima Bhuttóig, aki politikuscsaládjának történetét írta meg.

Nick Barley kiemelte: egyik célja az volt, hogy megvizsgálják, hogyan tükrözik a szavak a körülöttünk lévő világot, így tematikus módon közelítenek a könyvekhez, megpróbálják a különböző szerzők műveit témák köré csoportosítani. "A nagy kérdés, amelyet fel akarunk tenni valójában az, hogy egy új világrend szélén állunk-e? Ha igen, szükség van arra, hogy ezt valahogy körülírjuk könyvekben, amelyeket írunk és olvasunk" - fogalmazott az Edinburgh-i Nemzetközi Könyvfesztivál igazgatója.