Auschwitzben táncolt a holokauszttúlélő családjával

2010.07.19. 14:31
A család az I Will Survive-ra táncolt, sokan nem örülnek a performansznak.

A melbourne-i Jane Korman 89 éves holokauszttúlélő apjával és három gyermekével Gloria Gaynor I Will Survive című slágerére táncolt a hírhedt náci koncentrációs táborban és a holokauszthoz kötődő más lengyelországi, csehországi és németországi helyszíneken. A 2009 júniusában készült felvétel eredetileg egy melbourne-i egyetemen megrendezett kiállításon volt látható, később azonban felkerült a Youtube videomegosztó-portálra is.

Bár Jane Korman saját elmondása szerint azért kezdett el művészeti performanszokat létrehozni, hogy felvegye a harcot a zsidókat és Izraelt sújtó negatív közvélekedéssel szemben, az interneten gyorsan terjedő videó elsősorban éppen a zsidók körében váltott ki heves kritikát. A holokausztviccek már régóta az izraeli fekete humor egyik fő témáját jelentik, ezért ebben az országban csekély visszhangot váltott ki a felvétel, inkább más országokban, például Németországban volt erős visszhangja.

"A vélemények erősen megoszlottak, de a legtöbben a felvétel ellen foglaltak állást... Auschwitz a világ legnagyobb zsidó temetője, és sokak szerint nem helyénvaló egy temetőben táncolni" - mondta Vic Alhadeff, Új-Dél-Wales ausztrál állam zsidó képviselőit tömörítő tanácsának vezetője.

Alhadeff szerint nyilvánvalóan nem lehet megszabni egy holokauszttúlélőnek, milyen módon ünnepelje megszabadulását, ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy ez milyen érzelmi hatással van a többi túlélőre.

Jane Korman elmondta, hogy meglepte az erős bírálat, de nem tántorította el attól a szándékától, hogy a holokausztot a művészet eszközeivel fedezze fel.

"A reakciók egyáltalán nem zökkentettek ki. A visszhang valójában nagyon bátorító volt, még ha talán negatív is... Életben tartotta a témát, és éppen ez volt a célom" - nyilatkozta a művész az AFP francia hírügynökségnek. Mint mondta, ha más helyszínt választott volna, annak nem lett volna meg az ereje, hogy az embereket a holokauszt újragondolására bírja.

A Youtube-on a videó megtekintéseit mutató számláló múlt hét szerdán mintegy 500 ezernél járt, és számos komment is érkezett. Csütörtökön a Youtube szerzői jogi akadályokra hivatkozva letiltotta a felvételt, más verziók ugyanakkor továbbra is elérhetők, és a videó a Facebookon és a Twitteren is köröz.