A Fidesz a KÖH elnökét is kirúgta

2010.07.22. 13:00
Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter felmentette tisztségéből Mezős Tamást, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökét, és megbízott elnökként Tamási Juditot nevezte ki a szervezet élére.

A műemlék- és örökségvédelmi szervezetet 2007 óta vezető Mezős Tamást két hónapos felmondási idővel mozdította el tisztségéből a nemzeti erőforrás miniszter. Az elnöki teendőket szerdától Tamási Judit régész, a történettudomány kandidátusa látja el, aki 1985 óta dolgozik a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál, illetve annak jogelőd intézményeinél.

A KÖH új vezetője 1962-ben született Körmenden. 1986-ban szerzett régész-történész diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Számos szakcikket publikált középkori régészet és építésztörténet tárgykörből, foglalkozott műemléki stratégiai tervezéssel, dolgozott elnöki tanácsadóként, koordinált örökségvédelmi programokat, szakértőként közreműködött a kulturális örökségvédelmi törvény és végrehajtási rendeletei jogalkotási folyamataiban, az örökségvédelem állami intézményrendszerének kiépítésében.