Luther-szobrok lepték el Wittenberget

2010.08.13. 13:05
Nyolcszáz színes Luther Márton-szobrot helyezett el a náci kertitörpés szobrairól elhíresült Ottmar Hoerl Wittenbergben, a protestáns teológusok viszont nem örültek az akciónak.

Ottmar Hoerl nürnbergi művész megelégelte, hogy hiányolnia kell Luther Márton szobrát a szász-anhalti városkában, ezért nyolcszáz darabot is elkészített belőle. A tereken, utcasarkokon és galériákban ácsorgó, egyméter magas piros, kék, zöld és fekete műanyag szobrocskák a lábakat leszámítva pontos másai a felújítás miatt elszállított Johann Gottfried Schadow-eredetinek.

A reformáció atyjáról készült szobrok viszont felháborodást keltenek Wittenbergben, néhány protestáns teológus szerint nevetségessé teszik Luther munkásságát és eredményeit. Ottmar Hoerl viszont azt állítja, tiszteli Luthert és nagy elismeréssel van a városról is, amely otthont adott neki. A művész egyébként honlapján árulja is a mini Luther-szobrokat, a sorozatgyártott darabokat 250, a szignáltakat 500 euróért lehet megrendelni.

Hoerl neve akkor került be a köztudatba, amikor tavaly náci karlandítős kerti törpéket állított ki egy nürnbergi galériában. A hatvanéves művész, a Nürnbergi szépművészeti Akadémia elnöke ellen nyomozás indult egy feljelentés után, de aztán a német ügyészség megértette a viccet.