Elnyomják az Empire State Buildinget

2010.08.26. 08:52
Az Empire State Bulding (ESB) tulajdonosának tiltakozása ellenére egy új felhőkarcoló megépítéséről határozott szerdán New York város tanácsa.

A Vorando Realty Trust egy 66 emeletes irodaházat fog felépíteni Manhattan középső részén, mindössze két utcasaroknyira az emblematikus Empire State Buldingtől. Az új felhőkarcoló csaknem ugyanolyan magas lesz, mint New York 1931-ben átadott, legnevezetesebb épülete, ezért az ESB egyik társtulajdonosa, Anthony Malkin meg akarta akadályozni a rivális toronyház felépítését.

A tervezett 15 Penn Plaza Center az Empire State Building melett
A tervezett 15 Penn Plaza Center az Empire State Building melett

Malkin arra hivatkozott, hogy a 15 Penn Plaza nevű, új épület megbontja majd a város jellegzetes távlati sziluettjét. A Vodando szóvivője szerint viszont az új felhőkarcoló "nagyszerű kiegészítője lesz New York kontúrjának". A 15 Penn Plaza még nem talált "főbérlőre", ami elodázhatja az alapkőletételt.

A Malkin Holdings elnöke bejelentette, hogy tiszteletben tartja a városi tanács határozatát. "Az Empire State Buildingnek, a New York-i várossziluett legikonikusabb képének jelenlegi gondviselőiként úgy gondoltuk, hogy a 15 Penn Plaza a magasságát és alakját tekintve is túl közel áll az Empire State Buildinghez" - mondta Anthony Malkin.

A tanács 47-1 szavazati aránnyal döntött az építkezésről. Michael Bloomberg polgármester egyébként már a szavazás előtti napon elvetette az ESB részéről megfogalmazott kifogásokat.

"Bárki, aki felépít egy épületet New York Cityben, az megváltoztatja az arculatot. Nem szükséges minden tulajdonoshoz elrohannunk és bocsánatot kérnünk" - mondta Bloomberg. - "Az egyik fickónak van egy épülete, és azt szeretné, ha az lenne az egyetlen magas épület. Sajnálom, ez nem a való világ."

Az Empire State Building 1933-ban örökre beírta magát a mozinézők emlékezetébe, amikor a King Kong című film címszereplője, az óriásgorilla felmászott rá. 1970-ig, vagyis a Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyainak megépítéséig az ESB volt New York legmagasabb épülete. A 2001. szeptember 11-i terrortámadás után visszanyerte ezt a státuszt, ám befejezése után a One World Trade Center felül fogja múlni.
A Penn Plaza 363 méter magas lesz, szemben az ESB épülettestének 381 méteres magasságával. A 102 szintes felhőkarcoló tetejére azonban egy 62 méteres antennát is felszereltek így az épület legmagasabb pontja 443 méter magasan található.