El fognak tűnni a Sixtus-kápolna freskói

2010.09.03. 16:00
Egy aggódó szakértő szerint pár évtized múlva eltűnhetnek a Sixtus-kápolna freskói, ha nem sikerül megfelelő körülményeket teremteni. A rengeteg látogató miatt szennyeződés lepi el Michelangelo Utolós ítéletét.

A Sixtus-kápolnát fenyegető veszélyre hívta fel a figyelmet a világ egyik legnagyobb és leglátogatottabb művészeti gyűjteményének igazgatója a Vatikáni Múzeum pénteken kezdődő és október végéig tartó esti nyitva tartása kapcsán. Nem tűnik biztosnak, hogy Michelangelo freskóit unokáink is látni fogják. Nem kizárt, hogy már gyerekeinknek sem adatik meg, hogy a Sixtus-kápolnát megcsodálják, fogalmazott Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója.

Az évente négymillió olasz és külföldi által látogatott múzeum szeptemberben és októberben péntek esténként is nyitva tart, egészen 23 óráig, ami még több turistát jelent. Paolucci a nyitva tartás meghosszabbítása kapcsán ragadta meg az alkalmat a figyelmeztetésre: túl sok a látogató, miközben a Vatikáni Múzeumnak folyamatos gondozásra van szüksége.

Paolucci a vészkiáltást konkrétumokkal támasztotta alá. A Sixtus-kápolna nagy szabású restaurálása 1980 és 1994 között zajlott, az idei nyári tisztítása során, amikor a szakértők szabályosan leporolták Michelangelo Utolsó ítéletét, azonban kiderült: a látogatók nagy száma miatt megváltozott klímafeltételek és a szennyeződés újabb radikális beavatkozást sürgetnek.

Az igazgató hangsúlyozta: ha a jelenlegi körülmények nem változnak és nem sikerül ideális hőmérsékletet teremteni a Sixtus-kápolnában, illetve kiszűrni a freskókat támadó légköri szennyezést, akkor a jövőbeli generációk nem fogják látni, miként teremtette meg Michelangelo Ádámot. "A mi korunkban már nem vagyunk képesek olyan remekműveket létrehozni, mint annak idején Michelangelo tette, számunkra a kihívást a zseniális elődök alkotásainak megőrzése és továbbadása jelenti. Ezt a fejlett technológia már lehetővé teszi" - nyugtatta meg a Vatikáni Múzeum remekműveiért aggódókat Paolucci.