Múzeumba került az EU-t átverő szobor

2010.09.07. 15:58
Egy cseh múzeum vásárolja meg David Cerny hatalmas nemzetközi felháborodást keltő, Entropa című installációját, amelyet a művész azzal a céllal készített, hogy kifigurázza az Európai Unió tagországairól kialakult sztereotípiákat.

Az eredetileg a cseh kormány megbízására készült alkotást a plzeni Techmania múzeum vásárolja meg, amely a tudomány és a technológia népszerűsítésének szentelte magát - mondta el Vlastimil Volak, az intézmény igazgatója.

A megnyitó ceremónián Volak azt is elmondta, hogy az interaktív, kirakójáték-szerű műalkotás darabjait önálló kiállítási tárgyakként kezelik majd, és nem titkolt céljuk, hogy közvitát váltsanak ki az európai uniót érintő kérdésekkel kapcsolatban.

Az installáció kiállításában az is szerepet játszik, hogy 2015-ben Plzen szeretné megpályázni az Európa Kulturális Fővárosa címet - árulta el az igazgató. Az Entropa eredetije az Európa Tanács brüsszeli épületének előcsarnokában volt kiállítva a 2009-es cseh EU-elnökség idején, ahonnan később Prágába szállították.

A cseh kormány eredetileg azzal bízta meg Cernyt, hogy rendeljen a tagállamokból egy-egy jellemző alkotást, miként látják a művészek saját hazájukat. A prágai művész azonban egyedül készítette el a művet, és úgy mutatta be, mint 26 - a kiállítási katalógusban fiktív nevekkel és életrajzokkal szereplő - európai művész kollektív alkotását.

Az installációban Németországot autópálya-darabokból kirakott horogkereszt jeleníti meg, Franciaország térképét egy hatalmas "sztrájk" felirat csúfítja, Hollandiát úgy ábrázolták, hogy néhány mecset tornya kandikál ki a területet elárasztó vízből. Itáliát keresztül-kasul labdával önkielégítő focisták jelképezik, Lengyelországot a melegek zászlóját tartó papok csoportja díszíti. A jelképes Magyarország dinnyékből, szalámiból és kolbászból készült.

A Techmania körülbelül 10,2 millió cseh koronát (119 millió forint) fizet a mintegy nyolctonnás műalkotásért. A számos elemből felépülő, 16,5-szer 16,5 méteres installációt csak a múzeum egyik rekonstruálatlan részében tudják elhelyezni, ahová a látogatók nem léphetnek be, így három hatalmas ablakon keresztül csodálhatják meg a művet.