Szvatoplukon megváltoztatják a kettős keresztet

2010.09.22. 17:10 Módosítva: 2010.09.23. 12:32
A pozsonyi várban marad Szvatopluk nagymorva fejedelemnek a júniusi választások előtt felállított lovas szobra, de a legnagyobb vitákat, indulatokat kiváltó két elemét megváltoztatják. A kettős kereszt ugyanis a Hitler-szövetséges Hlinka Gárda jelképére emlékeztet.

Richard Sulík, a szlovák törvényhozás elnöke szerdai pozsonyi sajtótájékoztatóján elmondta, Szvatopluk pajzsán megváltoztatják a kettős keresztet, mert a jelenlegi a két világháború közötti fasiszta Hlinka Gárdának, Hitler szövetségesének jelképére hasonlít, s eltávolítják a szobor talapzatán lévő "ószlovákok királya" feliratot, mert azt szakértők történelmietlennek tartják. A pajzsra a szlovák címerben található kettős kereszt, míg a talapzatra a Szvatopluk felirat kerül, esetleg évszámokkal.

A politikus arra számít, hogy ezzel elcsitulhatnak a szobor által kiváltott társadalmi indulatok.

A szobor felállítását viták és heves tiltakozások kísérték, megkérdőjelezték művészi értékét is. A Robert Fico kormányzat által az "ószlovákok királyának" minősített nagymorva fejedelem csaknem nyolc méteres bronzszobrát az idei szlovákiai választások előtt nem sokkal, június 6-án leplezték le ünnepélyes keretek között a három legfőbb szlovák közjogi méltóság, köztük Ivan Gasparovic államfő jelenlétében. Fico akkori miniszterelnök, aki nyilvánvalóan szavazatszerzés céljából kezdeményezte a szoborállítást, kijelentette, hogy "Szvatopluk jóval Szent István és Szent Vencel előtt itt volt".

Forrás: mult-kor.hu
Forrás: mult-kor.hu

"Nagyon szerencsétlen volt ez a politikai körítés, de döntésemben ez nem játszott szerepet" - mondta Sulík, aki a szakmai kifogások alapján döntött a lovas szobor módosításáról, s azt is szeretné megakadályozni, hogy Szvatopluk a neonácik zarándokhelyévé válhasson. Az elmúlt hetekben a szlovák neonácik ugyanis több felvonulást szerveztek a szoborhoz. A házelnök azután hozta meg döntését, hogy meghallgatta egy általa felállított szakértői bizottság véleményét. Sulík ugyanakkor az alkotóval Ján Kulicchal is találkozott, s megállapodott vele a módosításokban.

A politikus, aki korábban többször is azt nyilatkozta, hogy neki személyesen sem tetszik a szobor és az a véleménye, hogy nem való a pozsonyi várba, elutasította, hogy olyan döntést hozott volna, amely mindenkinek megfelel.

A pozsonyi vár a szlovák parlament kezelésében van, ezért az azzal összefüggő kérdésekben a parlament elnöke illetékes dönteni.